Lexmark ontstond in 1991 uit de printer business van IBM. Het stond al enige tijd te koop. De markt ging uit van een verdere consolidatie met een overname van Lexmark door bijvoorbeeld Konica Minolta, Canon of Ricoh. Echter dit keer kocht de grootste copy-cat inkjet en toner cartridge fabrikant van de wereld een printer fabrikant!

Het Chinese Apex Technology en een aantal andere investeerders hebben op Lexmark een bod uitgebracht van $40,50 per aandeel (30% premium op de koers), in totaal 3,6 miljard dollar. CEO Paul Rooke van Lexmark verwacht de deal in de tweede helft van 2016 af te ronden. Het hoofdkantoor blijft in Lexington, VS.

Lexmark en Perceptive software

De afgelopen jaren is Lexmark zelf ook aardig op overnamepad geweest:

  • 2010 Perceptive Software en maakte daarmee een strategische stap richting Enterprise Document Solutions;
  • 2011 het Nederlandse Pallas Athena met BPM oplossingen;
  • 2012 ISYS met Enterprise Search oplossingen;
  • 2013 Acuo, met oplossingen voor medische beeldverwerking;
  • 2013 Seperion, met grundliche ECM oplossingen;
  • 2014 Readsoft, een leidende speler op het gebied van factuurautomatisering;
  • 2015 Kofax, dé aanbieder op het gebied van scanning en capture oplossingen. Omdat kort daarvoor het Nijmeegse bedrijf Aia Software door Kofax was ingelijfd verwierf het daarmee ook een oplossing voor interactieve klantcommunicatie over meerdere outputkanalen (CCM).

In 2012 kondigde Lexmark aan te stoppen met inkjet printers. De activiteiten werden verkocht aan Funai. Funai verwierf hiermee ook meer dan 1.500 inkjet patenten.

Gedaagde koopt klager

Lexmark heeft meerdere rechtszaken lopen tegen partners van Apex, zoals Ninestar en Zhuhai over patentinbreuk op copy-cat toner cartridges. Omdat Zhuhai 70% van de aandelen van Apex heeft, wordt verwacht dat na afronding van de overname deze rechtszaken zullen worden gestopt. Nu Apex waarschijnlijk de eigenaar wordt van Lexmark is het nog maar de vraag wat er gaat gebeuren met non-EOM cartridge hervuller Static Control, die in 2014 gekocht is door Apex.

Groei van Lexmark in China

Met de overname door Apex zal het voor Lexmark makkelijker worden om marktaandeel in China te gaan veroveren. 47% procent van de omzet van Lexmark komt nu uit de VS. Voor Lexmark is de Chinese markt erg interessant omdat printen daar nog groeiende is terwijl de markten in de VS en Europa onder druk staan door de paperless digitalisering.

PC maker Lenovo profiteert mee

In het consortium dat het bod op Lexmark heeft uitgebracht zit ook Legend Capital, de grootste aandeelhouder van PC maker Lenovo. Hiermee krijgt Lenovo toegang tot Lexmark printers en mulitifunctionals, vergelijkbaar met HP, Dell en Samsung die ook PC’s en printers in het assortiment hebben. Lenovo verkoopt haar PC producten in 160 landen via een netwerk van 40.000 resellers. Met Lexmark kan Lenovo haar assortiment uitbreiden.

Toekomst

Voor de Nederlandse markt zal de komende tijd weinig veranderen. Lexmark, Perceptive software, Readsoft en Kofax zullen doorgaan met hun activiteiten. Misschien dat Lenovo op afzienbare termijn de producten van Lexmark in het assortiment gaat opnemen. In Nederland is de printermarkt over haar hoogtepunt heen, dat zal door de overname niet veranderen.

Of de overname door een Chinese aftermarket cartridge leverancier invloed gaat hebben op de software ontwikkelingen van Perceptive software, Readsoft en Kofax? Waarschijnlijk niet. Gelukkig voor ADO Den Haag is de sponsor van het stadion, Kyocera, geen Chinese maar een Japanse printer leverancier.

Auteur: Johan Kosters, onafhankelijk adviseur en trendwatcher multifunctionele printers, productiesystemen, output- en  klantcommunicatie oplossingen.

[Analist bijdrage] Lexmark wordt verkocht aan het Chinese Apex Technology
4 (80%) 1 vote

Print Friendly