“Waarom zijn overheden nog niet papierloos?” gaat in op huidige stand van zaken en de voordelen van e-invoicing voor overheden wereldwijd

Amsterdam, 1 juni 2015 – Basware heeft vandaag haar whitepaper gelanceerd waarin e-factuuradoptie door overheden wereldwijd nader wordt bekeken. Terwijl de wereldwijde marktpenetratie van e-facturen wordt geschat op tien procent, zijn de besparingen die elektronisch factureren kunnen opbrengen veel hoger – tot wel negentig procent van de proceskosten. Door de lage penetratie van de elektronische factuurverwerking liggen hier nog veel mogelijkheden voor overheden wereldwijd om op papierloos over te stappen.

Terwijl elk land uitdagingen kent die door e-facturen kunnen worden opgelost – het verlagen van kosten, verbeteren van de efficiency en de controle – verschilt het aantal redenen om wel of niet over te stappen per markt (en daardoor de adoptiegraad). In het whitepaper “Waarom zijn overheden nog niet papierloos?” heeft Basware een overzicht gemaakt van alle inzichten en de huidige stand van zaken per land.

“E-factureren wordt steeds meer gemeengoed omdat de technologie zich heeft ontwikkeld, de voordelen steeds duidelijker worden en overheden van andere landen en de private sector hebben geleerd. Desalniettemin willen we dat deze technologie als ‘business as usual’ doorbreekt. De prioriteiten voor e-facturatie zijn per land echt wijd verspreid en verschillen per regio. De Scandinavische landen en Latijns-Amerika lopen voorop in de overstap naar e-commerce. Maar waar B2G e-commerce-initiatieven steeds vaker worden besproken, moeten de voordelen nog steeds breder door overheden worden bewerkstelligd op wereldwijde schaal”, zegt Esa Tihilä, CEO van Basware. “We waren van mening er goed aan te doen om de stand van zaken bij verschillende overheden in kaart te brengen op hun weg naar papierloos factureren. Hierbij geven we hun ook handvatten om dit doel te bereiken.”

Het whitepaper richt zich op drie belangrijke gebieden:

 • Het geeft inzicht in de stand van zaken van elektronisch factureren en betalingsmethoden binnen de wereldwijde B2G-commerce;
 • Het onthult de redenen die overheden hebben voor het implementeren van e-factureren;
 • Het draagt oplossingen aan voor landen om papierloos factureren te realiseren.
 • Het whitepaper suggereert dat er geen algemene benadering is voor het uitrollen van e-facturatie. Een doorslaggevende factor bij het succesvol doorbreken van papierloos facturen bij overheden is de ontwikkeling van open standaarden. Hiermee kunnen e-factuurmodellen van bijvoorbeeld Brazilië naar Portugal of van Finland naar Australië worden getransfereerd.

  Het is Basware’s visie overheden te helpen bij het bewerkstelligen van nieuwe waardestromen en hun economieën. Basware heeft een grote aanwezigheid in de publieke sector met verschillende klanten in meerdere, wereldwijde markten. Denk daarbij aan de recente overname van Procserve, de marktleider voor e-procurement in de publieke sector, waardoor Basware’s positie in de publieke sector aanzienlijk is versterkt.

  papierloos

  Rate this post

  Print Friendly