BCT, leverancier op het gebied van Enterprise Information Management, blijft de één na grootste partij in de markt voor digitale factuurverwerking en e-facturatie qua aantal installaties. Uit het jaarlijkse onderzoek van marktresearch- en strategieadviesorganisatie Strategy Partners bleek dat BCT in 2012 met 10% van het totaal aantal installaties nog steeds een stabiele positie in deze groeiende markt heeft. Het onderzoek laat ook zien dat BCT het afgelopen jaar meer projecten heeft geïmplementeerd bij zorginstellingen. Daarnaast blijft de softwareleverancier – net als in 2011 – marktleider in de segmenten lokale en centrale overheid en nuts & telecom.

“Factuurverwerking is altijd een speerpunt geweest in onze dienstverlening”, zegt Jerry Lenaerts, Manager Knowledge Domain Finance & Compliance bij BCT. “Het onderzoek van Strategy Partners laat zien dat we ook afgelopen jaar onze basispositie in deze concurrentiegevoelige markt hebben kunnen behouden. Vanaf dit jaar zullen we ons nog meer gaan focussen op specifieke marktsegmenten. Naast onder andere zorg en overheid is het onderwijs, dat afgelopen jaar een van de snelst groeiende branches bleek, een markt waar we ons nog sterker willen profileren. Wij zien dat onderwijsinstellingen een groeiende behoefte hebben aan het stroomlijnen van document- en factuurstromen.”

Groeimarkt

In 2012 zagen leveranciers van oplossingen en diensten op het gebied van elektronische factuurverwerking en Purchase2Pay hun omzet met gemiddeld 7,7% stijgen. Het totaal aantal projecten groeide met 24%. Wel blijkt dat de waarde van nieuwe projecten afneemt, waaruit Strategy Partners concludeert dat klanten minder snel geneigd zijn om een totaaloplossing te kopen, maar juist voor gerichte deelimplementaties kiezen.

In totaal verkochten de onderzochte leveranciers met 470 nieuwe projecten ongeveer evenveel als in 2011. Het gemiddelde document/transactievolume voor de nieuwe projecten nam iets af en ligt nu rond de 29.500 per jaar. In 2011 was dit nog 33.000. Sectoren die het bovengemiddeld goed doen zijn handel, transport & distributie, zakelijke dienstverlening en onderwijs & kinderopvang. Daarnaast zijn factuurverwerkingsoplossingen steeds populairder in de recreatie- & hotelsector.

Toekomstverwachting

Voor 2013/2014 verwacht Strategy Partners dat de geldwaarde van projecten zal afnemen en het aantal projecten minder sterk zal groeien. MKB en MKB+ zullen steeds belangrijker worden als afnemers van factuurverwerkingssoftware. Omzetgroei zal met name te behalen zijn in het uitbouwen van bestaande projecten bij klanten, waarbij uitbreiding van functionaliteit meerwaarde biedt voor de klant. In het algemeen ziet Strategy Partners dat de markt zich beweegt naar e-facturatie, wat betekent dat document capturing minder belangrijk zal worden. Lenaerts: “Vanzelfsprekend worden bestaande producten vernieuwd en uitgebreid om onze klanten steeds beter te bedienen. Zo volgen we ook de ontwikkelingen op Europees niveau op vlak van e-facturatie op de voet en breiden we onze software uit zodat de klant klaar is voor de factuur van morgen. Voor het MKB segment hebben we het Elemenz-platform ontwikkeld zodat het ook voor organisaties met een laag factuurvolume interessant wordt om hun document- en factuurstromen te digitaliseren.”

Het jaarlijkse marktonderzoek van Strategy Partners, een onafhankelijk Nederlands adviesbureau op het gebied van ECM en BPM, analyseerde de resultaten van veertien leveranciers van Invoice Processing- en Purchase-to-Pay-softwareapplicaties in de Nederlandse markt. Voor het onderzoek werden o.a. de nieuwe projecten en marktontwikkelingen de sectoren ‘overheid’, ‘handel & transport’, ‘industriële productie’, ‘onderwijs & kinderopvang’, ‘zakelijke dienstverlening’ en ‘zorg’ onder de loep genomen.

[btn link=”http://www.bct.nl/nl/oplossingen/grip-op-uw-eigen-organisatie/grip-op-geldstromen” color=”grey” size=”size-xxl”]Meer informatie[/btn]

Rate this post

Print Friendly