MAASTRICHT, Nederland, april 2008 – Megaflex in Bladel, specialist in etiketten op de rol, heeft met de HP Indigo press ws4500 het beste antwoord in huis gehaald op de vraag naar etiketten in kleine oplages, en liefst in full colour bedrukt. De markt weet dat het kan en vraagt er dus ook steeds vaker naar. Sinds de machine eind vorig jaar werd geïnstalleerd zit de planning dan ook elke dag helemaal vol.

Marc van Wijk is met Jan van Limpt mede-eigenaar en oprichter van Megaflex en zusterbedrijf Megaprint: “Twaalf jaar geleden zijn we met z’n tweeën begonnen, en nu is het een bedrijf met 33 mensen in dienst. We leveren alles op het gebied van zelfklevende etiketten op de rol. We zijn actief op uiteenlopende markten, zoals de retail en de logistieke wereld.” Van Wijk is terecht trots op de gezonde groei van de afgelopen jaren, en heeft grote plannen voor wat hij ‘de tweede fase’ noemt: “Binnen nu en vijf jaar willen we verdubbelen.”

Groeistrategie

De investering in de HP Indigo press ws4500 past goed in de groeistrategie van Megaflex: “We spelen hiermee in op een duidelijke trend in de markt waarbij kleinere oplages steeds belangrijker worden. Bovendien neemt de vraag naar het drukken van pure steunkleuren af: die worden nu ook liever in full colour opgebouwd. We merken dat de markt heel goed weet welke technische mogelijkheden er zijn. We willen nu vooral voorkomen dat we orders moeten uitbesteden: we houden liever alles zelf in de hand en onder controle. Met de HP Indigo press ws4500 zijn we optimaal uitgerust om die veranderende marktvraag te kunnen beantwoorden.”

De rotatieve HP Indigo press ws4500 is de eerste digitale printer voor Megaflex, dat in Bladel over vier flexo productielijnen beschikt. Die persen draaien zes dagen per week in tweeploegendienst, en ook de ws4500 zal daar straks zeker aan moeten geloven. Inmiddels zijn vier mensen opgeleid om de machine te kunnen bedienen.

Omslagpunt

De HP Indigo press ws4500 wordt vooralsnog vooral ingezet voor oplages tot ongeveer 1.000 meter, vertelt Van Wijk. “Dat houden we nu voorlopig aan als omslagpunt tussen conventioneel drukken op onze flexopersen en digitaal drukken op de HP Indigo pers. Na drie maanden zullen we alle verschillende orders eens goed bekijken en vergelijken om tot een definitieve matrix te komen om de machine altijd optimaal in te kunnen zetten.” Ook zal in de toekomst zeker gebruik worden gemaakt van de mogelijkheid om met variabele data de etiketten te voorzien van bijvoorbeeld nummering: “Dat is een volgend traject.”

Uitbreiding

Van Wijk is zeer tevreden over de start van de HP Indigo press ws4500: “De HP Indigo ws4500 pers is eigenlijk uniek in zijn soort. We zijn nog geen beperkingen tegengekomen. De afdrukkwaliteit is uitstekend, en indien nodig kunnen we ook speciale PMS-kleuren drukken. Ook de keuze in de te bedrukken materialen is prima.”

Megaflex gebruikt de EskoArt workflow voor de aansturing van de HP Indigo press ws4500, en heeft gekozen voor offline afwerking van de gedrukte etiketten op een losse machine. “Dat maakt je toch flexibeler. Ook al met het oog op een mogelijke tweede machine”, kijkt Van Wijk alvast vooruit. “Als we naar het succes van deze eerste installatie kijken, dan zal het mij niet verbazen als de volgende machine er al snel komt. En daar zal het de komende jaren waarschijnlijk ook niet bij blijven.”

Rate this post

Print Friendly