Océ heeft gisteren haar kwartaalcijfers gepresenteerd. Ten opzichte van Q4 in 2008 is de omzet van E 802 naar E 683 miljoen teruggelopen. Het netto resultaat is een verlies 23 miljoen, voornamelijk veroorzaakt door herstructureringskosten.

Océ heeft last van de huidige economische situatie. Klanten stellen hun investeringen in printsystemen uit omdat de eigen omzetten in hun eigen marktsegmenten stagneren. Klanten hebben daarnaast moeite met het verkrijgen van een financiering danwel tegen hogere rente.

Grote afhankelijkheid van afdrukvolume

De economische situatie heeft ook een negatieve invloed op het geproduceerde afdrukvolume. Minder personeel en minder klantopdrachten heeft een lager afdrukvolume tot gevolg. Gunstig voor de klant omdat kosten in de documentindustrie steeds vaker worden afgerekend volgens het pay per print financieringsmodel, in vergelijk met het vroegere model van vaste kosten.  Voor Océ geeft het extra druk op de omzet in economisch mindere tijden. Klanten kijken bovendien kritischer naar hun afdrukgedrag en de groei in digitale communicatie voor transactieprocessen zet door. De groei van het kleurvolume stagneert. Posititief voor Océ is dat bij het aantrekken van de economie ook de omzet zich versnelt zal herstellen. De groei van marketing bij haar klanten zal een positieve invloed hebben op het kleurvolume, waar marges nog aantrekkelijk zijn. Het aandeel kleur in de omzet steeg van 28% naar 34%.

Uitbesteding Document Services groeit

Organisaties blijven zoeken naar het reduceren van kosten en flexibeler maken van de organisatie. Het uitbesteden van documentverwerking, zowel centraal (Print&Mail, Repro) als in kantoor (Managed Office Services) is een groeimarkt. Het investeren in en managen van documentinnovatie, bijvoorbeeld de digitale postkamer of de gepersonaliseerde krant is een andere reden om uit te besteden en wordt steeds vaker overgelaten aan de specialistische bedrijven.

De groei van Oce Business Services (OBS) heeft een negatieve invloed op het resultaat van 0,7%. Dit wordt veroorzaakt door een ander financieringsmodel van de OBS omzet in vergelijk met de hardware en onderhoud services omzet. Ook de mindere activiteit van OBS klanten is in het “pay for exectuted services”  direct voelbaar. OBS heeft op het personele vlak kostenbesparende maatregelen genomen. De omzet steeg in het 4e kwarataal met 5% naar 115 miljoen Euro.

Productportfolio op orde

Technologisch staat Océ er goed voor. In de focusmarkten,  hoogvolume en breedformaat, worden de producten, waaronder  Océ JetStream en
Océ VarioPrint, goed ontvangen. Het kantoorsegment, nu ingevuld door apparatuur van Konica Minolta, zal na overname door Canon in 2010, door de nieuwe Canon ImageRUNNER ADVANCE worden ingevuld. Een multifunctionele printerlijn die ook door Canon en HP zal worden gevoerd.

Vooruitzichten

Tijdens de huidige economische crises zal het voor Oce moeizaam blijven. Bij het aantrekken van de economie zal het afdrukvolume direct gaan stijgen, in bijzonder het lucratieve kleur,  en daarmee de omzet. Bedrijven zullen gaan investeren in innovatieve oplossingen op het gebied van digital printing. De bedrijven zullen een inhaalslag gaan maken. Een deel van het volume zal voor goed verdwenen zijn door de opkomst van digitale communicatie, bijvoorbeeld voor transactiedocumenten, waaronder bankafschriften. Welke invloed e-readers (Kindle van Amazon en iSlate van Apple) op de markt van boeken en tijdschriften zullen hebben is nog niet duidelijk. In deze industrie is offset nog het meest gebruikt, en de ontwikkelingen van de digitale uitgeef variant kan leiden tot lagere oplages, welke meer geschikt zijn voor digitale persen. Gunstig of ongunstig?

De productportfolio van Oce is geschikt om een speler te zijn op het wereldtoneel. Oce heeft echter meer verkoopkanalen nodig. Grotere organisaties zullen het innoveren en verbeteren van de documentintensieve werkprocessen over laten aan specialisten.  De uitbestedingsmarkt zal blijven groeien, juist omdat deze meebeweegt met de economische situatie van een organisatie .

Oce is in Nederland een grote speler, maar op het wereldtoneel een klein duimpje. De geplande overname door Canon zal voor Oce noodzakelijk zijn om de technologie in de markt te zetten. Met deze overname heeft Oce beter toegang tot de VS en Asiatische markten. Volgens de aankondigingen van Oce / Canon gaat Oce zich richten op de markt van zeer hoogvolume (drukkerijen), breedformaat en document services. Canon zal zich richten op de kantorenmarkt, het merk Oce zal op termijn op de gang en in de repro verdwijnen en vervangen worden door Canon.

Links naar resultaten Oce:

* Nederlandse samenvatting

* Uitgebreide engelse versieRate this post

Print Friendly