‘s-Hertogenbosch, 12 oktober 2009 – Ricoh, marktleider op het gebied van documentenstromen binnen organisaties, heeft overeenkomsten gesloten met Alysis Zorggroep Arnhem en Ziekenhuis Rivierenland Tiel op het gebied van patiëntenregistratie en informatielogistiek. Door de inzet van patiëntregistratiezuilen, worden de registratie- en identificatieprocessen voor patiënten vereenvoudigd. Alysis Zorggroep Arnhem en Ziekenhuis Rivierenland Tiel stappen begin volgend jaar over op dit selfservice concept en vervangen hiermee de meer traditionele ponskaarten.


Bij de registratiezuil laat de patiënt zelf zijn identiteitsbewijs uitlezen. Door de thermische printer in de zuil wordt vervolgens een patiëntenpas met unieke barcode geproduceerd. Dankzij de koppeling tussen het zorginformatiesysteem (ZIS) en het afsprakensysteem krijgt de patiënt direct een print met een routebeschrijving naar de juiste poli. Daar aangekomen laat de patiënt zijn pasje uitlezen, waarna de wachttijd in een display verschijnt. Door de ingebruikname van de patiëntregistratiezuil realiseren Alysis Zorggroep en Ziekenhuis Rivierenland hun doelstelling om de dienstverlening naar de patiënt te verbeteren, interne processen meer te stroomlijnen en de kosten te beheersen.


De patiëntregistratiezuil is ontwikkeld door Ricoh Nederland in samenwerking met De Computheek in Zwolle en heeft inmiddels haar waarde bewezen bij de eerste gebruiker van de zuil: het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en Utrecht. Dit ziekenhuis maakt vanaf augustus van dit jaar gebruik van de registratiezuil en verwerkt 10.000 patiëntenpassen per maand. De registratiezuil biedt vele voordelen op het gebied van patiëntlogistiek en vermindert onder andere lange wachttijden en de kans op fraude. Daarnaast zorgt de Logis.P software die in de zuilen is geïnstalleerd, voor het terugdringen van no-shows van patiënten bij specialisten door bijvoorbeeld het uitsturen van mail of SMS alerts.


Michiel Bonte, business manager healthcare bij Ricoh: “Begin dit jaar werd de patiëntregistratiezuil uitgeroepen tot VIP applicatie van het jaar. Dit was het aanvangssignaal van een stroom aanvragen van instellingen die zeer geïnteresseerd waren in de patiëntenzuil. Zorginstellingen, zoals het St. Jansdal Ziekenhuis, Isala Klinieken, Bethesda Ziekenhuis Hoogeveen en de Saxenburgh Groep in Hardenberg werken nu al met vergelijkbare Ricoh patiëntenoplossingen. We kijken uit naar de intensieve samenwerking met Alysis Zorggroep Arnhem en Ziekenhuis Rivierenland Tiel. Patiënten en zorgmedewerkers zullen al snel de efficiënte dienstverlening van de patiëntenzuilen ervaren.”Rate this post

Print Friendly