Met de overname van ACS beweegt Xerox zich steviger in de richting van IT Services en gaat de strijd aan met HP/EDS. Het is de grootste overname ooit door Xerox en verdubbeld bijna het personeelsbestand tot 128.000.

Via ACS wil Xerox toegang krijgen tot grote klanten om printsystemen, document services en document management oplossingen te verkopen. Xerox schat de markt hiervoor op $22 miljard. Met de overname beweegt Xerox zich dieper in de back-office systemen van de klant. Met de aankoop verdrievoudigd Xerox haar services tot $10 miljard. Voorlopig blijft ACS zelfstandig onder eigen naam opereren.

Op de markt van Managed Technology Services is een verbreding in de portfolio gaande: 2009: Dell koopt Perot Systems ($3,9 miljard) voor business services, 2008: HP  koopt EDS ($13,9 miljard) voor business services, Oracle koopt Sun MicroSystems ($7,4 miljard) voor hardware. Daarnaast heeft HP vorige week een vergaande samenwerking met Canon aangekondigd op het gebied van multifunctionals en managed print services.

Hoe andere system integrators, waaronder Getronics, Cap Gemini, CSC, gaan reageren op deze deal is nog niet duidelijk. Wel is duidelijk dat bij klanten van EDS de producten van HP en Canon onder de aandacht zullen worden gebracht en bij de klanten van  ACS de producten van Xerox. Voor de andere IT outsourcing partijen wordt samenwerking met Ricoh, Océ, KonicaMinolta mogelijk weer interessanter.


Affiliated Computer Services is opgericht in 1988 door Darwin Deason. ACS staat op 401 van de FORTUNE 500 lijst en  heeft  74.000 medewerkers in dienst. ACS is actief in 100 landen, waaronder Nederland. 90% van de omzet wordt in de VS gerealiseerd. Voor de Nederlandse markt zullen de zichtbare gevolgen van de overname waarschijnlijk  beperkt blijven. ACS CEO Lynn Blodgett blijft aan en gaat rapporteren aan Ursula Burn, CEO Xerox.


Rate this post

Print Friendly