TERHULPEN, BELGIË, 14 september-Drukkerij Moderna rondde vorig jaar een omvangrijk programma van tien strategische investeringen af, waarvan een van de belangrijkste op automatiseringsgebied. Het bedrijf koos immers voor het KODAK PRINERGY CONNECT Workflow Systeem, een KODAK MAGNUS VLF QUANTUM X-Speed CTP installatie met volledig Automatische KODAK Pallet Loader, KODAK ELECTRA XD Platen en het KODAK INSITE Prepress Portal Systeem.

Eric Bongaerts staat, samen met broer Leo Bongaerts, aan het roer van drukkerij Moderna in het Belgische Paal-Beringen, net aan de grens met Nederland. Sinds 1947 groeide dit familiebedrijf groeide uit tot een modern grafisch bedrijf met bijna 100 medewerkers dat zijn omzet voor zo’n 60 procent uit Nederland haalt. Het bedrijf vertrok van een coldset rotatiepers, maar groeide door de stijgende vraag naar meer kleur en kwaliteit door naar heatset, voor het drukken van tijdschriften en catalogi.

Snel en efficiënt met het PRINERGY Systeem en Magnus VLF X-Speed Plaatbelichter

Moderna maakte eerder gebruik van het workflowsysteem van een andere grote marktspeler, maar schakelde nu volledig over naar het nieuwe PRINERGY Systeem. Binnen een maand was het PRINERGY Systeem volledig operationeel. En ook het effect blijft niet uit: het bedrijf doet meer jobs in minder tijd en met minder mensen. Om de ondertussen snel toegenomen drukcapaciteit bij te kunnen houden en aan de scherpe en strenge deadlines van alle verschillende tijdschriften te kunnen voldoen, moest Moderna ook extra CTP-capaciteit voorzien, zowel voor de piekmomenten als voor de nodige back-up. Moderna koos daarbij voor de KODAK MAGNUS VLF X-Speed Plaatbelichter met Automatische KODAK Pallet Loader, waarbij verschillende plaatformaten direct op pallets in de laadruimte van het CTP-systeem geplaatst worden. Dankzij JDF is de plaatproductie nu dan ook verregaand geautomatiseerd.

Automatisatie voor bedrijf en klant

Naast het PRINERGY Systeem koos Moderna ook voor het KODAK INSITE Prepress Portaal Systeem. Het KODAK INSITE Prepress Portaal Systeem biedt opdrachtgevers en prepressmedewerkers via het internet een beveiligde toegang tot het PRINERGY systeem, ongeacht hun locatie. Daar kunnen ze hun orders aanmelden, bestanden uploaden en preflighten, proeven bekijken en goedkeuren, en vervolgens de productievoortgang volgen. Mr. Bongaerts is overtuigd van zijn keuze: “Dit prepressportaal was voor mij dé reden om voor het PRINERGY Systeem te kiezen. Doordat het INSITE Systeem de bestanden controleert nog voordat ze in ons systeem terecht komen, besparen we enorm veel tijd die vroeger verloren ging door onjuiste of onvolledige bestanden. Zulke bestanden hebben soms zelfs persstilstand tot gevolg. Het INSITE Systeem informeert de opdrachtgever direct over eventuele onvolledigheden, zodat wij nog uitsluitend goed verwerkbare informatie ontvangen.” Mr. Bongaerts ontving ook veel goede reacties van de gebruikers: “Er treedt veel minder vertraging op, de snelheid in het productieproces ligt hoger en iedereen kan onmiddellijk zelf reageren en mogelijke fouten voorkomen. Onze consequente manier van werken heeft de totale productiecyclus nog verder kunnen verkorten. Zo’n radicale overstap naar een ander workflowsysteem is dus wel degelijk goed mogelijk en het levert ook direct voordeel op.”

Wijze beslissingen in turbulente tijden

Eric Bongaerts blikt tevreden terug op het totale investeringsprogramma dat in 2007 van start ging en uiteindelijk ruim 21 miljoen euro vergde: “Die plannen zijn – zeker gezien de huidige economische situatie – precies op het goede moment uitgevoerd en afgerond. Andere bedrijven stellen hun investeringen nog uit, dus kunnen wij volop profiteren van onze voorsprong. De komende jaren zullen immers alleen de beste bedrijven overleven.” De integratie van Kodak in het programma, zal volgens Mr. Bongaerts zeker bijdragen tot het verdere succes van Moderna: “Met Kodak kunnen we nu zeer concurrentieel in de tijdschriftenmarkt opereren. We willen marktaandeel veroveren op die vellenpersen die nu nog de kleinere oplages voor hun rekening nemen. En we voorzien ook zeker verdere groei in Wallonië en Frankrijk: Moderna is klaar voor de toekomst.”


Rate this post

Print Friendly