De Kodak Nexpress wordt door de grafische industrie steeds vaker ingezet voor het digitale drukproces. De angst dat offset zou worden vervangen door digitale druk blijkt slechts gedeeltelijk waar. Met digitale druk worden  nieuwe grafische en communicatie toepassingen mogelijk met extra omzet tot gevolg. Tot deze toepassingen behoren drukken in kleine oplagen (print on demand) en gepersonificeerde klantcommunicatie (variabele data printing).

De modulaire technologie aanpak van de Nexpress is succesvol. Naast de standaard kleurenunits kunnen extra waarde toevoegende units in de productielijn worden geplaatst. Voorbeelden hiervan zijn o.a. units voor een vijfde kleur (specifieke PMS kleuren, goud, zilver), glossy caoting en 3D printing.

In Nederland wordt de Kodak Nexpress geleverd door Kodak, Ricoh (Infotec) en Océ Nederland.

—- persbericht —–

Kodak Nexpress Dimensional Printing Systeem maakt Italiaans debuut bij Grafostampa


Grafostampa wordt eerste 3D-drukkerij in Italië met Dimensional Printing


TERHULPEN, BELGIË, 11 september-Het in Rome gevestigde Grafostampa evolueert mee met de vraag van de markt en combineert al jaren met succes offset met digitale druk. Aan het begin van 2009 installeerde Grafostampa een KODAK NEXPRESS S2500 Digitale Productiekleurenpers en rustte deze uit met Dimensional Printing, ruim zeven jaar nadat het bedrijf zijn eerste NEXPRESS Pers installeerde.

Alessia Gentili, eigenaar van Grafostampa, licht toe: “We waren het tweede bedrijf in Italië dat een KODAK NEXPRESS Pers installeerde. We begrepen meteen dat digitale druk het traditionele drukwerk niet zou vervangen, maar wel aanvullen.”

Het bleek een zeer verstandige investering. De digitale productie van Grafostampa blijft immers gestaag groeien. In die mate zelfs dat het bedrijf zijn huidige productieruimte in het centrum van Rome met zo’n 1000 m² heeft uitgebreid.

Gentili is overtuigd dat geavanceerde technologie van fundamenteel belang is voor drukkerijen die met succes willen concurreren in een moeilijk economisch klimaat. Begin 2009 installeerde Grafostampa een vijfkleuren KODAK NEXPRESS S2500 Digitale Productiekleurenpers met een KODAK NEXPRESS Glossing Unit en Dimensional Printing. Het is de eerste volwaardige installatie in Italië die met deze exclusieve digitale 3D-druktechniek is uitgerust.

Gentili licht zijn redenen toe voor deze tweede investering in digitale technologie: “De eerste NEXPRESS Pers was zo succesvol dat we besloten verder te gaan op het digitale pad en enkele innovatieve opties toe te voegen. De KODAK NEXPRESS S2500 Pers is voorzien van een KODAK NEXPRESS Fifth Imaging Unit. Die oplossing kunnen we gebruiken voor een vijfde kleur of voor 3D-druk met transparante inkt. Daarnaast kunnen we ook sneller grotere vellen bedrukken. We verwachten dat de machine ons zal helpen allerhande nieuwe creatieve mogelijkheden te verkennen. Dankzij de nieuwe 3D Dimensional Printing-optie kunnen we onze klanten iets totaal nieuws aanbieden. Zo krijgen onze diensten een grotere meerwaarde en onderscheiden we ons van de concurrentie.”


Domineren in een veranderende markt met digitaal drukwerk

Gentili merkt op dat het soort jobs dat Grafostampa drukt, sterk verandert: “In het verleden waren de meeste van onze klanten uitsluitend geïnteresseerd in offsetdrukwerk. Vandaag vragen ze steeds vaker digitaal drukwerk voor samples, kleine oplagen, direct mail en allerlei soorten gepersonaliseerd drukwerk.”

Grafostampa is ook zeer actief in de fotografiesector. Zo produceerde het bedrijf onlangs de fotoboeken voor een nationale fotoboekwedstrijd met zijn KODAK NEXPRESS Pers. Dit jaar was het thema van de door Kodak gesponsorde wedstrijd trouwfotografie. In maart stelden de finalisten hun fotoboeken voor tijdens Orvieto Fotografia, het internationale congres voor professionele fotografen. De technische mogelijkheden van de KODAK NEXPRESS Pers werden tot het uiterste benut en het buitengewone chromatische bereik van de digitaal gedrukte boeken oogstte veel lof onder de experts in de sector.

Grafostampa heeft ruime ervaring met dergelijke activiteiten. Het werkt immers al vele jaren samen met verschillende fotolaboratoria voor de digitale productie van fotoalbums. Die belangrijke diversificatie in de productie zal nog toenemen – en de KODAK NEXPRESS Pers speelt een cruciale rol in het toevoegen van aantoonbare meerwaarde.


De KODAK NEXPRESS Pers biedt nieuwe mogelijkheden

De KODAK NEXPRESS S2500 Digitale Productiekleurenpers drukt in vijf kleuren met een snelheid van 2500 A3-vellen per uur op een maximumformaat van 356 x 520 mm.

De Fifth Imaging Unit van de NEXPRESS S2500 Pers kan de Dimensional Printing-functie activeren en een 3D-effect toevoegen aan tekst en afbeeldingen met de KODAK NEXPRESS Dimensional Clear Dry Ink. Dat voelbare reliëf kan op een volledige pagina of op specifieke zones worden aangebracht en de dikte ervan is vooraf in te stellen voor het gewenste effect. Het geeft elk product extra aantrekkingskracht. Het 3D-effect is vergelijkbaar met thermografie, maar vereist geen inkt of een beeld om aan het papier te hechten.


Rate this post

Print Friendly