Steeds meer 3D software gebruikers brengen hun designs tot leven doormiddel van de Shapeways upload en 3D print service. Waar dat tot nu toe alleen kon in verschillende kunststoffen biedt Shapeways vanaf nu ook 3D printen in roestvrij staal aan. Daarmee is dit het eerste bedrijf dat 3D printen in metaal mogelijk maakt voor iedereen met een computer en een 3D ontwerpprogramma.

Roestvrij Staal
‘Na de uitbreiding van onze Creators, dat zijn gratis ontwerptools met Ringpoems (servetringen) en Custom Cufflinks (manchetknopen) in Roestvrij Staal (RVS) , maken we het nu voor iedereen mogelijk om alle modellen te printen in RVS. Het is een unieke service voor iedereen, van 3D hobbbyisten tot individuele ontwerpers en professionele designers. Shapeways wil epersonaliseerde productie in zo veel mogelijk relevante materialen voor iedereen beschikbaar maken’ aldus Peter Weijmarshausen, directeur van Shapeways.

Nieuwe mogelijkheden
Het nieuwe materiaal biedt nieuwe kansen op het gebied van zowel gebruikstoepassingen als vanuit design perspectief. De materiaaleigenschappen verschillen namelijk enorm met die van de kunststof materialen. Zo is het RVS sterker dan aluminium, staal en gietijzer. Met de prijsstelling van €7 per cm3) is 3D printen in metaal ook financieel bereikbaar voor een breed publiek. Op Shapeways.com kunnen bezoekers al een unieke ring voor €3,30 laten produceren. De combinatie van de creativiteit van de Shapeways communityleden met de mogelijkheden die deze techniek biedt, zorgt voor oneindig veel nieuwe mogelijkheden.
Ga naar www.shapeways.com en ontdek zelf wat er allemaal mogelijk is.

De techniek
3D printen in metaal maakt gebruik van een techniek waarbij RVS poeder in een hele dunne laag wordt vastgezet met een organische lijm. Zo worden de modellen laag voor laag opgebouwd, precies zoals de designer het op zijn beeldscherm heeft ontworpen. Als het model klaar is wordt het geïnjecteerd met brons en vervolgens afgehard in een oven. Wanneer de modellen zijn afgekoeld worden ze getrommeld om een stijlvolle, gepolijste finish te krijgen.

Over Shapeways:
Shapeways zorgt er voor dat gebruikers van 3D software zoals 3D designers, architecten, product designers en beginnende ontwerpers hun 3D ontwerpen vanaf hun computer gemakkelijk kunnen uploaden naar Shapeways.com waarna Shapeways het ontwerp controleert, produceert en verzendt. Bovendien inspireert Shapeways de community tot grote creativiteit met tutorials, blogs, wedstrijden en newsletters. Ontwerpers kunnen daarnaast 3D prints van hun modellen aanbieden in een eigen Shapeways Shop. Deze is recentelijk uitgebreid met het Co-Creator Platform waarbij Shapeways de rechtstreekse interactie tussen koper en ontwerper faciliteert. Shapeways biedt voor consumenten die geen 3D-ontwerp kennis hebben, een groeiend aantal gratis ‘creators’ aan. Online programma’s om zelf unieke, gepersonaliseerde objecten te maken zoals de Photoshaper’, ‘ Custom Cufflinks’, ‘Lightpoem’, ‘Ringpoem’ en ‘ Fruit confession’. Shapeways is onderdeel van de Lifestyle Incubator van Royal Philips Electronics, in Eindhoven.

Voor meer informatie kijk op: http://www.shapeways.com.


Rate this post

Print Friendly