Het Nederlandse solidpack heeft samen met Natuurmonumenten proeven gedaan om gras als duurzame grondstof te gebruiken voor het maken van papier en karton. Van de eerste 100 ton graspulp wordt een kalenderverpakking voor Natuurmonumenten gemaakt.

Grasvezels blijken geschikt te zijn om te gebruiken als grondstof voor de productie van papier- en karton. Een proef met verpakkingen uit graskarton door Solid Pack was succesvol. Het bedrijf gebruikte in de proef natuurgras maar weidegras is nog geschikter. Natuurgebieden en boeren weilanden kunnen in de toekomst toeleverancier worden voor de papierindustrie. De papierindustrie wordt geen concurrent van de veeteelt omdat daarbij de economische opbrengst hoger is. Er zijn ook gebieden waarbij het gras nu wordt afgevoerd en voor deze natuurgebieden wordt het zeker interessant.

Solid Pack wil een installatie gaan bouwen die gras ter plekke geschikt maakt als grondstof voor papier. Vervolgens is wel een ingewikkelder proces nodig om de vezel lang houdbaar en universeel bruikbaar te maken. Zo’n duurdere installatie zal niet op het erf komen, maar bijvoorbeeld wel in elke provincie.

Een boer moet nu nog betalen voor het afvoeren van gras. Of hij in de toekomst betaald wordt voor levering is nog niet duidelijk, maar Solid Pack verwacht wel dat de hele keten profiteert van de nieuwe grondstof.

Grasvezel is nog niet goedkoper dan gerecycled papier als grondstof. Maar het draagt wel bij aan het duurzaam imago van de klant. Zo laat Natuurmonumenten Solid Pack een kalenderverpakking van eigen gras maken.

De vooroordelen die er over papier bestaan lijken onuitroeibaar. Ook al heeft er in Europa sinds mensenheugenis niet zoveel bos gestaan als vandaag, de meeste mensen denken nog steeds dat elk velletje papier een hele boom kost. De papierindustrie en drukkerijen worden heel erg moe van dit onuitroeibare beeld. In Zweden wordt er jaarlijks een enorm aanplantingsplan uitgevoerd.  

Over SolidPack

Solidpack te Loenen (Veluwe) is een onderneming met 200 medewerkers, geheel zelfstandig opererend en gericht op het ontwerpen en produceren van massief kartonnen verpakkingen. Jaarlijks wordt er ruim 60.000 ton geproduceerd. Solidpack is toonaangevend in transportverpakkingen van golf – en massiefkarton met wereldwijd 300 bedrijven.

lees meer op: packonline en peopleplanetprofit

Rate this post

Print Friendly