Een team van onderzoekers uit Southampton en Cambridge universiteiten is bezig met het ontwikkelen van zeer hoge temperatuur inkjet printers die gebruikt kunnen worden voor het printen met vloeibaar glas en daarmee 3D optische of elektronische componenten te produceren.

Het project wordt geleid door Dr Wei Loh, principal research medewerker bij Southampton’s Optoelectronics Research Centre: “Wij noemen dit een glassjet printer, we bezig met het ontwerpen van een multi-purpose hoge temperatuur print-technologie. Als je met glas kunt afdrukken, kun je ook andere materialen zoals metalen afdrukken. “

Hoewel inkjetprinter technologie (druppels uit spuitmondjes) is begonnen met drukinkt op papier, heeft de technologie zich snel ontwikkeld tot het afdrukken van een grotere verscheidenheid aan materialen, zoals polymeren voor prototyping, productie en onderzoek. De belangrijkste beperking in het gebruik ervan was voor materialen die vloeibaar zijn bij zeer hoge temperaturen.

Zodra de beperking van het printen op hoge temperatuur is overwonnen komen er voor printen zeer veel nieuwe toepassingen beschikbaar. Bijvoorbeeld kan een printplaat worden geprint door het printen met verschillende vloeibare en stollende materialen. Ook het printen van optische vezels en electronica wordt mogelijk.

Meer informatie: 3D glassjet printer explained

Rate this post

Print Friendly