Hoofddorp/Naarden, 12 augustus 2009 – Sacha de Boer, bekend als presentatrice van het NOS journaal en bovendien succesvol freelance fotograaf, heeft op dinsdag 11 augustus de World Press Photo tentoonstelling in de Grote Kerk van Naarden geopend. Zij deed dit samen met Martin Trampe, directeur van Canon Nederland en de heer Pieter Broertjes, bestuursvoorzitter van World Press Photo. Inwoners van Naarden en omgeving kunnen van 12 augustus tot en met 7 september een bezoek brengen aan één van de grootste en meest prestigieuze persfotografietentoonstellingen ter wereld. Hiermee is Naarden één van de ongeveer 100 (wereld)steden in ruim 40 landen waar deze expositie jaarlijks is te zien. Een bijzondere verbintenis die tot stand is gekomen met steun van Canon Nederland en burgemeester Peter Rehwinkel, die zijn stad de afgelopen jaren heeft neergezet als dé fotostad van Nederland.


In 2009 is World Press Photo naast wereldsteden als Amsterdam, Tokyo, Buenos Aires en Sydney óók te zien in de Grote Kerk in Naarden. Loco-burgemeester Willy Metz ,al jaren groot liefhebber van de kunst van het fotograferen, vertegenwoordigde de stad Naarden bij de opening. Het is één van de belangrijkste initiatieven waarmee de gemeente haar imago als fotostad eer aandoet. De tentoonstelling is extra speciaal omdat op deze unieke locatie tegelijkertijd de tentoonstelling van de Zilveren Camera plaatsvindt: de belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland. World Press Photo kwam in 1955 als internationale variant voort uit de Zilveren Camera.


Jarenlange samenwerking

Canon is al ruim 15 jaar partner van World Press Photo en heeft onlangs bekend gemaakt haar samenwerking weer met drie jaar te verlengen. “Canon kent als geen ander de kracht van beeld. Maar net zoals een verhaal pas echt een verhaal wordt als het verteld wordt, gaat een foto pas leven als hij getoond wordt. Canon wil fotojournalisten ondersteunen om hun beeld te kunnen tonen en ons zo te laten zien wat er overal ter wereld gebeurt”, aldus Martin Trampe, Managing Director van Canon Nederland én inwoner van Naarden.


Loco-burgemeester Metz is trots op de invulling die Naarden jaarlijks aan het begrip ‘fotostad van Nederland’ geeft. “Naarden is de perfecte locatie voor dit soort evenementen en ook na het vertrek van Burgemeester Rehwinkel in september zullen we Naarden als fotostad blijven profileren.”


World Press Photo

Elk jaar nodigt World Press Photo fotografen uit de hele wereld uit deel te nemen aan deze prestigieuze fotowedstrijd. Alle inzendingen worden beoordeeld door een onafhankelijke internationale vakjury. De tentoonstelling in Naarden laat dit jaar bekroonde foto’s uit landen over de hele wereld zien. De winnende foto van World Press Photo 2009 is een foto van Anthony Suau over de kredietcrisis. De foto toont rechercheur Robert Kole die op 26 maart een huis betreedt in Cleveland, Ohio, na executie en ontruiming van de woning. Ontruimingen en gedwongen huizenverkoop behoorden tot de eerste fase van de economische crisis in Amerika. Hiermee is er een treffende link gelegd met het feit dat de financiële wereld momenteel voor ongekende uitdagingen staat; de wereldwijde kredietcrisis die iedereen dagelijks treft.


World Press Photo ontvangt steun van de Nationale Postcode Loterij en wordt wereldwijd gesponsord door Canon en TNT.


Rate this post

Print Friendly