Lexmark (NYSE: LXK) ontplooit verschillende initiatieven om de belasting van zijn producten op het milieu te reduceren, zowel in de productie- als in de gebruiksfase. Om gebruikers in staat te stellen het aantal foutief geprinte pagina’s te beperken, is de nieuwe X650-serie zwart/wit laser MFP’s uitgerust met verschillende milieubesparende functies.

Door de milieubelasting van printers inzichtelijk te maken, wil Lexmark bewustwording creëren bij gebruikers en hen aanzetten tot minder printen. Met een door Bio Intelligence Services uitgevoerde levenscyclus-analyse (LCA) heeft Lexmark de belasting van zijn laserprinters op het milieu – van productie tot verwijdering – nauwkeurig in kaart gebracht.

Uit de LCA bleek dat 80 procent van de milieubelasting van een laserprinter valt toe te schrijven aan papiergebruik, slechts 8 procent aan energiegebruik en 7 procent aan de ontwikkeling van de printer.

Een in opdracht van Lexmark uitgevoerd onderzoek van Ipsos toonde in 2007² aan, dat 90 procent van de Europese kantoormedewerkers zich bewust was van de gevolgen van papierverspilling. Bijna een kwart van hen (23 procent) gaf echter aan zelf ook papier te verspillen. Een onlangs uitgevoerd vervolgonderzoek van Ipsos³ liet bovendien zien, dat drie van de vier mensen zich schuldig voelen over onnodig printen.

Het nieuwe onderzoek benadrukt hoeveel belang mensen hechten aan ondersteuning van fabrikanten bij het terugdringen van hun milieubelasting. 97 procent van de ondervraagden gaf aan graag een ‘eco-knop’ op hun printer te willen hebben, om hun printgebruik zo milieuvriendelijk mogelijk te maken.

Lexmark begrijpt dat zijn producten het zo eenvoudig mogelijk moeten maken om minder te printen en meer te besparen. Lexmark heeft daarom verschillende ‘minder printen’-opties in zijn producten opgenomen.

De MFP’s in de nieuwe Lexmark X650-serie bevatten onder meer de volgende functies om minder te printen:

  • Een USB-poort aan de voorzijde, die gebruikers in staat stelt digitaal naar PDF te scannen. Hiermee hoeven documenten niet meer uitgeprint te worden voor vergaderingen, maar zij kunnen digitaal – via e-mail – verspreid worden.
  • Een groot, configureerbaar kleuren-touchscreen, waarmee gebruikers een afdrukvoorbeeld van hun documenten kunnen bekijken om het aantal foutief geprinte of gekopieerde pagina’s tot een minimum te beperken.
  • Personaliseerbare automatische gebruikersinstellingen op het e-Task touchscreen, die gebruikers in staat stellen te kiezen voor de tonerbesparings-modus en dubbelzijdig of multi-up printen. Voor het gebruik van deze opties kunnen gebruikers hun eigen, zelf te benamen, iconen aanmaken.
  • Een eco-modus op alle apparaten, waarmee minder stroom verbruikt wordt tijdens het printen en in de standby-stand.

De serie is tevens ontworpen met het oog op optimale productiviteit en kostenefficiëntie. De MFP’s bevatten onder meer:

  • Hoog rendement cartridges om de kosten per pagina te verlagen.
  • Innovatieve voorgeprogrammeerde software die de betrouwbaarheid van de MFP’s verhoogt door ervoor te zorgen dat, wanneer één functie uitvalt (bijvoorbeeld scannen), de overige functies gebruikt kunnen blijven worden.
  • Wachtrij-geheugentechnologie die printtaken opslaat op de harde schijf van de printer, zelfs als een bepaald type papier (bijvoorbeeld met bedrijfslogo) op is. Dit voorkomt vertraging, doordat direct wordt doorgegaan met printtaken voor ander papier en de originele printtaak weer wordt opgepikt, zodra het ontbrekende papier is aangevuld.
  • Scan-naar-e-mail functionaliteit waarmee gebruikers in staat worden gesteld gescande documenten van een bestandsnaam te voorzien en direct vanaf de printer via e-mail te versturen.
  • Europeanen zijn eco-bewust en willen hun belasting op het milieu verlagen. De Lexmark X650-serie maakt het voor hen eenvoudig minder te printen en kosten te besparen”, zegt Danny Molhoek, General Manager Benelux bij Lexmark. “Voorzieningen zoals een USB-poort en kleuren-touchscreen geven gebruikers meer controle bij het terugdringen van papiergebruik. Met deze en andere innovatieve hardware-technologieën stelt Lexmark gebruikers in staat de impact van hun printgedrag op het milieu te reduceren.”

1 De levenscyclusbeoordeling is uitgevoerd in overeenstemming met ISO 14040 en 14044 door BIO Intelligence Services, gecontroleerd en gecertificeerd door TNO.
De LCA is berekend met gebruik van een referentiescenario voor de X646dte MFP.

* Professionele Europese gebruiker
* Printmethode: eenzijdig, 1 pagina geprint per vel papier
* Cartridges: volledig nieuwe Lexmark hoog rendement cartridges met toner op maximaal donker niveau
* Einde levenscyclus cartridge: 8% hergebruikt, 25% gerecycled, 67% behandeld als gemeentelijk afval
* Levensduur van de printer: vijf jaar

2 Lexmark’s onderzoek is uitgevoerd via telefoon en internet van 24 oktober tot 17 november 2007 onder een representatieve afspiegeling van de beroepsbevolking uit de volgende landen: Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië, Zweden, Noorwegen, Denemarken, Oostenrijk, België, Nederland, Polen en Portugal.

3 Lexmark’s onderzoek is uitgevoerd van 12 maart tot 6 april 2009 door Ipsos. In 21 landen zijn 10.507 personen van vijftien jaar en ouder, die thuis een computer gebruiken, ondervraagd. Per land zijn minimaal 500 interviews gehouden onder een representatieve afspiegeling van de doelgroep uit de volgende landen: Oostenrijk, Canada, Denemarken, VS, Frankrijk, Australië, Duitsland, Brazilië, Italië, China, Nederland, Mexico, Noorwegen, Rusland, Polen, Zuid-Afrika, Roemenië, Turkije, Spanje, Verenigde Arabische Emiraten en UK.


Rate this post

Print Friendly