De hele IT wereld praat over het ‘nieuwe werken’, hierbij ligt de nadruk vooral op ‘collaboration & presence’, ofwel vrijvertaald het ‘samenwerken & beschikbaar’ zijn. Door deze ontwikkelingen komen de werelden van voice (telecom) en data tot elkaar.

Software als Microsoft Office Communications Server (OCS) maakt het mogelijk om inzicht te krijgen in de beschikbaarheid van een bepaalde collega en biedt daarnaast de mogelijkheid om een chat of zelfs een direct gesprek op te starten, bestanden te delen,etc.

Een aantal bedrijfsectoren (accountancy, verzekeringsmaatschappijen) hebben de kracht van unified communications al ontdekt en zetten deze ook commercieel in richting hun klanten. Denk hierbij aan de mogelijkheid tot een chatsessie aanvullend op een informatie aanvraag, inzicht in de aan/afwezigheid van de persoonlijke accountmanager, etc.

ECM 2.0

Het verbaast me dan ook dat deze ontwikkelingen van unified communications enigszins achterblijven in de wereld van document en content management.

De integratie blijft meestal beperkt tot de inzet van ‘smart tags’ in documenten. Een smarttag herkent een bepaalde tekst string en kan hier een associatie aan koppelen.
Voorbeeld; in een document staat de naam ‘Jan Smit’, via een smarttag koppeling richting OCS kan worden aangegeven of deze gebruiker wel of niet aanwezig is (presence).

De integratie van ECM en unified communications kan echter nog verder gaan, vandaar de kreet ECM 2.0; veel content wordt op een gestructeerde manier vastgelegd via XML codering. Nu wordt er binnen de telecom wereld gebruik gemaakt van een afgeleid formaat, Voice XML deze web-standaard is net als XML ook afkomstig van het World Wide Web consortium. Voice kan dus ook als ‘content ‘ worden behandeld !

Denk aan de mogelijkheden die hierdoor ontstaan ; Een klant plaats via de telefoon een order m.b.v. een interactieve voice applicatie (IVR). Het selecteren en automatisch bellen van potentiele prospects,etc.

Als U nu denkt van dat is leuk, maar nog wel heel abstract, moet U binnen google de zoekterm VoiceXML is loslaten. Partijen als Microsoft, Cisco, Voicent,etc zijn vollop bezig met de ontwikkeling en promotie van voice applicaties gebaseerd op VoiceXML.


Rate this post

Print Friendly