Vorige week heeft staatssecretaris Dijksma het Rijksbrede Programma Circulaire Economie aangeboden aan de Tweede Kamer. De ambitie van het kabinet is om in Nederland in 2050 alle grondstoffen te hergebruiken. Een bedrijf dat al vanaf 1991 streeft naar een circulair productieproces is Lexmark, aanbieder van enterprise software, hardware en services voor beeldverwerkings- en uitvoeroplossingen. 
Lexmark houdt zich al sinds zijn oprichting in 1991 bezig met het concept van een circulaire economie. Een concreet voorbeeld daarvan is het inzamelen van gebruikte tonercartridges. Klanten kunnen hun cartridges heel eenvoudig inleveren en dat doen ze ook massaal. Van de ingezamelde cartridges wordt 95% hergebruikt of gerecycled.
Maar met het inzamelen en hergebruiken van cartridges alleen ben je er nog niet. De rode draad in alle bedrijfsprocessen van Lexmark is de vraag hoe je de levensduur en het gebruik van producten kunt verlengen; de cartridges kunnen nu al tot zeven keer mee. Bij de productie bedenkt Lexmark al hoe de grondstoffen die in producten gebruikt worden na het ’overlijden’ van een apparaat eenvoudig terug gewonnen kunnen worden. In de nieuwste printer van het bedrijf wordt al 40% hoogwaardig gerecycled plastic gebruikt, dat is meer dan gebruikelijk in de printerindustrie.
Vorig jaar is Lexmark toegetreden tot de ‘Circular Economy 100’ van de Ellen MacArthur Foundation (EMF). Dit wereldwijde platform brengt innovatieve bedrijven bijeen om een antwoord te vinden voor problemen rond de transitie naar een circulair economisch model. Het is in het leven geroepen om bedrijven te helpen met het benutten van nieuwe zakelijke kansen door producten te ontwerpen met het oog op hergebruik, het herwinnen van natuurlijke bronnen en nieuwe bedrijfsmodellen die de circulariteit bevorderen.
Bij de toetreding tot de EMF zei Sylvie Thomas, hoofd Corporate Social Responsibility bij Lexmark EMEA: “Lexmark wil op verantwoorde wijze ondernemen. We hebben onze bedrijfsonderdelen daarom ingericht rond een efficiënt gebruik van natuurlijke bronnen en de principes van de circulaire economie. Door onze samenwerking met de Ellen MacArthur Foundation en honderd gelijkgestemde bedrijven kunnen we de basisbeginselen van de circulaire economie nog beter toepassen binnen alle gelederen van onze organisatie”.
“Uit onderzoek door de Ellen MacArthur Foundation (EMF) blijkt dat bedrijven die de overstap naar de circulaire economie maken, wereldwijd gezamenlijk meer dan een biljoen dollar besparen op de materiaalkosten”, zegt Jean-Charles Guinot, business program associate van de EMF.
Rate this post

Print Friendly