Internet of Things is hét woord van nu. Maar wat is het Internet of Things en hoe verandert het de organisatie? Volgens Oxford Dictionaires is dit de hedendaagse definitie: ‘Een voorgestelde ontwikkeling van het internet, waarbij alledaagse voorwerpen zijn verbonden met het netwerk en gegevens kunnen uitwisselen’. Dus niet alleen mensen kunnen met elkaar communiceren via het internet, maar ook een scanner of een auto. Het Internet of Things biedt ontzettend veel mogelijkheden voor thuis en op de werkvloer.

Volgens Business Insider zullen er in 2020 24 miljard Internet of Things apparaten geïnstalleerd en 34 miljard apparaten verbonden zijn met het internet. Daarnaast zal er in de komende vijf jaar zes biljoen geïnvesteerd worden in Internet of Things oplossingen. De analyse laat zien hoe groot de invloed en impact zal zijn op consumenten, bedrijven en overheden.

Op de werkvloer zullen door de komst van het Internet of Things veel apparaten verbonden zijn met het internet, zoals het koffiezetapparaat of je laptop. Ook zullen organisaties gaan veranderen, het Internet of Things verhoogt de efficiëntie en effectiviteit van de organisatie, processen zullen geautomatiseerd worden, er zal veel werk uit handen genomen worden en de organisatie zal volledig digitaal worden. Een voorbeeld hiervan is de documentatie en informatiestroom van organisaties. Op dit moment worden documenten vaak nog fysiek opgeslagen of met de hand gescand en wordt er nog veel per post verstuurd naar klanten. Door het Internet of Things kan dit effectiever en sneller, waardoor tijd wordt bespaard. Een draadloze scanner, bijvoorbeeld de Kodak Alaris i1190 WN, plaatst de documenten gelijk op de juiste plek in de cloud. Deze scanner weet precies in welke map de scanner opgeslagen moet worden en voorziet ze van de juiste naam. Ook kun je met een scanner documenten en informatie mailen naar de klant.

Naar mijn mening zal een organisatie zich moeten voorbereiden op de technische omslag die het Internet of Things met zich meebrengt. IT afdelingen hebben opeens te maken met meerdere apparaten per persoon en meer ‘onveilige’ apparaten. Hoe meer apparaten met het internet verbonden zijn, hoe groter de veiligheidsrisico’s zijn. De organisatie en IT afdeling hebben dan ook de taak zich te verdiepen in het vernieuwen van het werkplekbeheer. Daarnaast is het centraal beheren van apparaten door IT afdelingen nodig om veilig werken met smartphones en tablets mogelijk te maken en controle te behouden over data. Er komt een enorme hoeveelheid data voort uit het gebruik van meerdere mobiele apparaten, waar je volgens mij als organisatie veel nuttige informatie uit kunt halen. Maar de huidige storage-oplossingen zijn hier nog niet klaar voor. Een organisatie zal dus moeten investeren in een meer geavanceerde storage-oplossing. Ook het maken van een risicoanalyse is van belang, zodat de organisatie is voorbereid op het Internet of Things. Als laatste vind ik dat organisaties bewust moeten worden van het feit dat ze, om klaar te zijn voor het Internet of Things, zich vandaag al hogere beveiligingsstandaarden moeten aanmeten en deze moeten integreren in het dagelijkse werk.

We zien dat door Internet of Things organisaties efficiënter kunnen werken en zich geen zorgen meer hoeven te maken over de kleine tijdrovende activiteiten, zoals het fysiek opslaan van documenten. Maar we zien ook dat organisaties en de IT afdeling zich nog te weinig bezig houden met de risico’s en gevolgen van het Internet of Things. Wij roepen organisaties op om zich te verdiepen in het Internet of Things en het onderdeel de maken van de organisatie. Want uiteindelijk zal het voor de organisatie alleen maar positieve gevolgen hebben.

Wilbert van de Weijer, Information Management Manager Western & Southern Cluster, Kodak Alaris

Rate this post

Print Friendly