Vandaag onthult HP Inc. (HP) op RAPID – de grootste fabricagebeurs ter wereld – ’s werelds eerste production ready 3D-printsysteem voor fabrikanten. Deze introductie opent de deur naar revolutionaire ontwikkelingen in de productie-industrie. De HP Jet Fusion 3D Printing Solution is grensverleggend voor de design-, prototyping- en de productie-industrie. HP Jet Fusion levert kwalitatief hoogwaardige onderdelen, is tot 10 keer sneller1 en produceert voor de helft van de prijs2 ten opzichte van huidige 3D-printsystemen. Doordat het systeem functionele onderdelen op het niveau van voxels print (een voxel is de 3D versie van een 2D pixel), biedt HP klanten ongeëvenaard veel opties voor productiemaatwerk, bijvoorbeeld door aanpasbare deeleigenschappen.

Belangrijkste eigenschappen
De HP Jet Fusion 3D Printer, onder andere voor 3D-printshops, biedt:

  • Een versimpeld gebruik en lagere kosten voor prototyping.
  • Economisch gunstige productie van nieuwe of bestaande onderdelen.
  • Open materiaal- en software-innovatieplatform dat het eenvoudiger maakt nieuwe applicaties te implementeren in veel verschillende sectoren.

“Ons 3D-printplatform is uniek in het vermogen om 340 miljoen voxels per seconde te printen. Hierdoor beschikken onze partners over aanzienlijk snellere bouwsnelheden, functionele onderdelen en kunnen zij nieuwe markten aanboren”, zegt Stephen Nigro, President of 3D printing business bij HP. “De nieuwe HP Jet Fusion 3D Printing oplossing levert een combinatie van snelheid en kwaliteit tegen de laagste kosten in de markt. Dit betekent dat fabrikanten de manier waarop zij producten ontwerpen volledig kunnen vernieuwen.”

R&D is essentieel voor marktleiderschap

De ontwikkeling van de nieuwe HP Jet Fusion 3D Printer is voortgekomen uit jarenlang onderzoek in fijnmechanica, microvloeistoffen en materiaalwetenschappen. Wereldwijd is er geen enkele organisatie die op eigen kracht de industriële sector kan vernieuwen. HP is trots dat het mag samenwerken met toonaangevende fabrikanten, co-ontwikkelingspartners en strategische partners zoals Nike, BMW, Autodesk, Jabil, Johnson & Johnson, Materialise, Proto Labs, Shapeways en Siemens.

“Bij Nike leveren we innovatie sportkleding aan ‘s werelds beste atleten. Met 3D-printtechnologie ontwikkelen wij sportartikelen waarmee we de prestaties van sporters verbeteren. We zijn dan ook erg trots op ons partnerschap met HP zodat we onze bestaande capaciteit kunnen opschalen en de productie kunnen versnellen. Samen zoeken wij de komende jaren naar nieuwe manieren om sportkleding te maken zodat atleten het beste uit zichzelf kunnen halen”, aldus Tom Clarke, President of Innovation bij Nike.

“Het merk BMW is pionier en early adopter van innovatieve technologie in de auto-industrie. Vooral bij de ontwikkeling van prototypen en concept cars wordt hier handig gebruik van gemaakt. Aangezien wij in de toekomst meer willen doen met serial part production en personal customization, zien wij veel potentie in een samenwerking met HP. Een belangrijk doel is om deze nieuwe 3D-printtechnologie in een vroeg stadium te onderzoeken. En omdat wij één van de eerste partners van HP zijn, konden wij de ontwikkeling van de machines van dichtbij meemaken. Van het eerste prototype vijf jaar geleden tot de printer die nu commercieel beschikbaar is”, zegt Jens Ertel, Hoofd van BMW Group Additive Manufacturing Center.

End-to-end oplossing
HP brengt twee nieuwe 3D-printers op de markt ontworpen voor ‘rapid prototyping’ en 3D productie.

  • De HP Jet Fusion 3D 3200-printer is speciaal ontworpen voor prototyping en biedt verbeterde productiviteit en de mogelijkheid om tegen lagere kosten per onderdeel te produceren wanneer de capaciteit toeneemt.
  • De HP Jet Fusion 3D 4200-printer is ontworpen voor prototyping en korte termijn (short-run) productiebehoeften. De printer is geschikt voor hoge productiviteit voor orders die dezelfde dag geproduceerd moeten worden tegen de laagste kostprijs per onderdeel.
  • Een gesynchroniseerde set tools bestaand uit intuïtieve software, een innovatieve HP Jet Fusion 3D Processing Station met Fast Cooling en hoogwaardige materialen.

Materialen en Software Open Platform voor 3D Printing
HP brengt haar in 2014 aangekondigde open-platform visie op de markt. HP werkt samen met gecertificeerde partners om materiaalinnovatie en nieuwe toepassingen mogelijk te maken voor HP Multi Jet Fusion oplossing. Dit leidt tot lagere 3D-printingkosten en snellere adoptie van 3D-printing door de industrie. HP bouwt bovendien een 3D materiaal app store uit en werkt al samen met gecertificeerde partners zoals Arkema, BASF, Evonik en Lehmann & Voss, en is van plan het open platform ecosysteem in de toekomst uit te breiden.

HP werkt met toonaangevende software partners samen om het design-to-print proces eenvoudiger en intuïtiever te maken. Partners zijn onder andere Autodesk, Materialise en Siemens. Door de integratie met de belangrijkste productie software solution providers, maakt HP een diepere integratie van 3D-printing binnen productieprocessen mogelijk. HP is een van de oprichters van het industrieconsortium dat 3MF, een verbeterd 3D-printing bestandsformaat, ontwikkelde. De HP Jet Fusion 3D Printing Solution is de eerste 3D-printer die volledig compatibel is met deze toonaangevende standaard.

Blik op de toekomst
Wanneer HP haar aanbod van materialen en kleuren uitbreidt, kunnen bedrijven op voxel niveau deeleigenschappen aanpassen met ongekende controle over en onbegrensde combinaties van kleuren, materialen en applicaties. Hierdoor ontstaan unieke en vooralsnog ondenkbare producten.

  • De mogelijkheid om te printen met ingebouwde intelligentie, zoals sensoren in delen, is belangrijk voor ‘the internet of things’.
  • Het printen van onderdelen met ‘embedded’ informatie, zoals onzichtbare sporen of codes, biedt meer veiligheid/security en de mogelijkheid om onderdelen te tracken wat van enorme waarde is voor de supply chainindustrie.

HP verwacht dat in de toekomst tot 50 procent van alle op maat gemaakte kunststof onderdelen met HP Jet Fusion 3D printers en HP Multi Jet Fusietechnologie geprint en geproduceerd worden.

In combinatie met Sprout by HP ontwricht of ‘disrupt’ de digitalisering van ontwerp door productie (design through production) de traditionele productiesector. Zo kunnen digitalisering en 3D-printing, regio’s die industrieel snel groeien, helpen om dat duurzaam te doen. Digitalisering en 3D-printing vernieuwt de traditionele supply chainindustrie met een ‘just in time’ leveringsmodel.

Prijs en beschikbaarheid

  • De HP Jet Fusion 3D 4200-printer is in het najaar van 2016 beschikbaar en de HP Jet Fusion 3D Printer 3200 is in 2017 beschikbaar in een geselecteerd aantal landen in EMEA te beginnen met Oostenrijk, België, Ierland, Italië, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Zwitserland. Beschikbaarheid zal worden uitgebreid met extra Europese landen in de tweede helft van 2017.
  • De HP Jet Fusion 3D Printer 3200 is beschikbaar vanaf $120.000. De volledige end-to-end-oplossing (HP Jet Fusion 3D Printer 3200 en Station Processing) is beschikbaar vanaf $145.000
HP stapt in 3D-printing met productiesysteem voor fabrikanten
3 (60%) 1 vote

Print Friendly