Basware voorspelt een verschuiving in de manier waarop bedrijven in 2016 op zoek gaan naar financieringen, hun cashflow laten toenemen en hun handel uitbreiden. Voortbouwend op de online handelsnetwerken die de manier van zakendoen reeds veranderen, zullen belangrijke trends het nieuwe zakelijke landschap vormgeven, waaronder de consumerisatie van financieringen (met meer aandacht voor de klantervaring) én de toename van cloudgebaseerde financiering. 

Daarnaast worden veranderingen in de hand gewerkt door het gebruik van voorspellende analyses. Aan de hand hiervan kunnen bedrijven hun financiële en leveranciersgegevens optimaliseren om zo de cashflow te verbeteren en hun leveranciersrelaties te versterken door de toename van e-factureringsinitiatieven in de overheidssector.

“2016 wordt een jaar van verandering voor zakelijke financieringen”, voorspelt Esa Tihilä, CEO van Basware. “Marktkrachten, geavanceerde technologieën en nieuwe zakelijke diensten convergeren om bedrijven meer flexibiliteit te geven in het beheren van hun cashflow en bedrijfskapitaal. Purchase-to-pay krijgt een strategische functie: bedrijven kunnen niet alleen bepalen hoe en wanneer ze hun leveranciers betalen, maar ook hoe ze schuldvorderingen financieren om zo hun kapitaalpositie te maximaliseren. Die ingrijpende verandering in hoe bedrijven hun vorderingen financieren, geven ook leveranciers – en dan vooral het MKB – meer vrijheid. Dit dankzij de voordelen van die nieuwe financieringsmogelijkheden waardoor ze hun cashflow kunnen verhogen om de groei van hun onderneming te ondersteunen.”

Basware heeft de volgende vijf trends geïdentificeerd die het financieringslandschap in het komende jaar ingrijpend veranderen:

 1. De ‘consumerisatie’ van zakelijke financieringen
  Bedrijven dienen hun kaspositie alsmaar te verhogen en hebben daarbij nieuwe technologieën nodig die hun meer zichtbaarheid en controle bieden. Hierdoor hebben corporate finance-afdelingen niet langer enkel een tactische functie, maar ook een strategische die de groei van de onderneming ondersteunt. De gebruiker verwacht meer bruikbaarheid door verbeterde interfaces, mobiele toegankelijkheid, apps en dashboardanalyses, wat de zakelijke financiering consumeriseert. Evenzo volgen de alternatieve betalingen in b2b de weg van de betalingsoplossingen in de b2c-wereld waardoor bedrijven steeds meer financieringsmogelijkheden krijgen aangereikt.
 2. Cloudgebaseerde financiering over b2b-netwerken maken een Just In Time financiering mogelijk
  Tal van bedrijven maken gebruik van de cloud om sneller en efficiënter aan financiering te komen en hun bedrijfskapitaal te boosten. Nieuwe cloudgebaseerde financieringsdiensten op basis van wereldwijde handelsnetwerken geven hen een snelle, Just In Time toegang tot kapitaal. Zo worden bijvoorbeeld leveranciers- en klantinformatie en het factuurbedrag in dollars nu al via het handelsnetwerk verwerkt. Tegelijkertijd biedt cloudgebaseerde financiering banken en alternatieve kredietverstrekkers ook de mogelijkheid hun activiteiten uit te breiden door financieringen tot op het niveau van de facturering zelf aan te bieden.
 3. Nieuwe financieringsmogelijkheden maken een gezamenlijke supply chain mogelijk
  De dagen dat klanten alle macht hadden, lopen ten einde. In plaats daarvan evolueren we naar een evenwichtiger klant-leveranciersrelatie. Hierin hebben beide partijen meer flexibiliteit en controle over de betalingen. Omdat een zakelijk netwerk nieuwe financieringsmogelijkheden biedt, kunnen leveranciers sneller betaald worden dankzij gunstiger financieringsopties. Zo houden ze hun cashflow gezond. Tegelijkertijd hebben klanten meer mogelijkheden om hun betalingen uit te stellen zonder enige impact op hun leveranciersrelatie. Dit zal de manier van zakendoen niet alleen vereenvoudigen, maar ook efficiënter en voor beide partijen voordeliger.
 4. Dankzij voorspellende analyses worden financiële beslissingen sneller genomen
  Een nieuwe generatie van voorspellende analyses stelt kredietverstrekkers in staat om big data te gebruiken om belangrijke financiële trends te identificeren en zo meer zekerheid te krijgen. Op die manier zullen bedrijven sneller groeimogelijkheden identificeren en meer inzicht verwerven om betere, snellere en meer geïnformeerde financiële beslissingen te nemen.
 5. Overheden kiezen meer voor e-invoicing
  De Amerikaanse overheid heeft, in lijn het Europese Unie, e-invoicing voor alle leveranciers vanaf 2018 verplicht gesteld. Veel andere overheden zijn bezig om het gebruik van e-invoicing wereldwijd te bevorderen. De achterliggende gedachte is om onder meer efficiënter te werken, kosten terug te brengen en fraude een halt toe te roepen. Om zakelijke handel te verbeteren en de financiële gezondheid van kleine bedrijven te ondersteunen, steunt de regering initiatieven om snellere betalingen te realiseren.

 

Rate this post

Print Friendly