The Document Foundation kondigt LibreOffice 5.0 aan, de tiende hoofduitgave sinds de start van het project en de eerste in de derde ontwikkelcyclus. LibreOffice is een krachtig open source officepakket dat dezelfde functies biedt als elk ander product in die categorie, terwijl het uitblinkt op het gebied van uitwisselbaarheid.

LibreOffice 5.0 bouwt voort op de successen van de 4.x familie, die door meer dan 80 miljoen mensen wordt gebruikt (gebaseerd op het aantal updates), waaronder bij grote organisaties in Europa en Zuid Amerika.

LibreOffice 5.0 heeft een verbeterde gebruikers-interface, met een beter beheer van de schermruimte en een cleanere look. Ook biedt het, dankzij nieuwe en verbeterde filters voor niet-standaard formaten, een betere interoperabiliteit met officepakketten als Microsoft Office en Apple iWork. In iedere module van het pakket zijn verbeteringen te vinden. Nieuw is ook de Windows 64bit versie (voor Vista en later).

Belangrijke punten van LibreOffice 5.0

Een nieuwe versie voor nieuwe ontwikkelingen: LibreOffice 5.0 is de hoeksteen van de mobile versies op Android en Ubuntu Touch, en eveneens voor de in ontwikkeling zijnde cloud versie. Zo is LibreOffice 5.0 de basis van de nieuwe ontwikkelingen en een geweldig platform om uit te bouwen, op te innoveren en mee samen te werken!

Een prachtig officepakket, ontwikkeld door een geweldige gemeenschap: Met nieuwe pictogrammen en flinke verbeteringen aan de menu’s en zijbalk, heeft LibreOffice een prettiger uiterlijk en helpt het gebruikers om creatief te zijn en het werk op de goede manier gedaan te krijgen. Het werken met opmaakprofielen is intuïtiever geworden dankzij een voorbeeld in de zijbalk.

Spreadsheets die staan als een huis: LibreOffice 5.0 levert een groot aantal nieuwe en verbeterde werkblad-functies: complexe formules, nieuwe functies, conditionele opmaak, bijsnijden van afbeeldingen, referenties en nog veel meer. Calc’s mix van prestaties en functies maakt het volledig geschikt voor bedrijven, complexe spreadsheets van iedere omvang voor elk type werk.

Betere filters voor betere documenten: LibreOffice 5 levert verbeteringen voor het importeren van documenten en in de export-filters, voor betrouwbaardere document-conversie in de volle breedte van het aantal ondersteunde bestandsformaten.

LibreOffice kan PDF-documenten nu ook voorzien van een datum/tijd-markering

Een lijst van de meest opvallende nieuwe functies is beschikbaar in het bijgevoegde bericht, en is ook op het volgende web-adres gepubliceerd: http://www.libreoffice.org/discover/new-features/.

LibreOffice 5.0 is dankzij het onmisbare werk van honderden vrijwilligers ook onder de motorkap verbeterd. Volgens de Coverity Scan is het aantal defecten per 1000 regels code constant onder de 0,001. Dit is vele male lager dan vergelijkbare grote projecten. Het resultaat is een open source officepakket dat niet alleen makkelijker te ontwikkelen is maar ook makkelijker te onderhouden en debuggen. Het aantal opgeloste bugs is nu meer dan 25.000 en groeit snel.

Last, but not least, is de stabiliteit en kwaliteit van LibreOffice 5.0 verbeterd dankzij het grote aantal testen dat op nieuwe builds wordt uitgevoerd waarbij ook duizenden documenten op crashes, bugs en regressies worden gecontroleerd.

“Werken aan het officepakket dat we voor ogen hadden”

“In 2010, erfden we een erg oude broncode, die schoner, slanker en slimmer gemaakt moest worden, voordat we redelijkerwijs konden gaan werken aan het officepakket dat we voor ogen hadden voor de lange termijn,” zegt Michael Meeks, een bestuurslid van The Document Foundation en een leidende ontwikkelaar van LibreOffice. “Sinds 2010 zijn we door drie verschillende ontwikkelcycli gegaan: de 3.x familie, om de code op te schonen van de erfenissen; de 4.x familie om het pakket vlotter te maken; en de 5.x familie, om het slimmer te maken, ook in termen van de gebruikersinterface.”

“LibreOffice 5.0 is zo’n goed product dat mensen die aan oude open source officepakketten gewend waren overweldigd worden door het aantal nieuwe functies en verbeteringen,” voegt Thorsten Behrens toe, TDF voorzitter en een leidende ontwikkelaar van LibreOffice. “Overstappen van elke van OpenOffice.org afgeleid pakket naar LibreOffice is geweldige stap in de toekomst van vrije officepakketten.”

Beschikbaarheid en gebruik in bedrijven

LibreOffice 5.0 vertegenwoordigt de bleeding edge in termen van functies voor open source officepakketten en is daarom bedoeld voor mensen die houden van techniek, vroege overstappers en gevorderde gebruikers

Voor kwalitatief hoog gebruik in bedrijven van welke omvang dan ook, onderhoudt TDF de meer uitontwikkelde 4.4.x-lijn (actueel is versie 4.4.5). TDF adviseert hoe dan ook, om LibreOffice alleen te gebruiken of alleen over te stappen als het project wordt ondersteund door gecertificeerde professionals die Level 3 support leveren, consultancy bij migraties of trainingen naar erkende best practices. In Nederland is Nou & Off de specialist.

LibreOffice 5.0 is per direct beschikbaar via de volgende link: http://www.libreoffice.org/download/. LibreOffice gebruikers, supporters van vrije software en alle leden van de gemeenschap kunnen The Document Foundation steunen met een gift op http://donate.libreoffice.org.

Rate this post

Print Friendly