Amsterdam, 10 maart 2015 – PCI Groep, een onafhankelijke adviseur en leverancier van kantoor- en documentoplossingen, neemt per direct collega Dantuma over. De overname past binnen de transformatie van het bedrijf van Canon Business Centers naar onafhankelijke adviseur en leverancier. Het nieuwe bedrijf heeft gezamenlijk 215 medewerkers in dienst en een omzet van meer dan 50 miljoen euro. Een bijzonder element aan de overname is dat deze mede gefinancierd is door middel van een innovatief financieringsfonds dat PCI vorig jaar in samenwerking NIBC Bank heeft opgezet.
De overname is tekenend voor de enorme transformatie in de printermarkt, die steeds meer evolueert naar documentmanagement en diensten met toegevoegde waarde. “Het gaat er om de klanten te assisteren in de onvermijdelijke digitalisering van gehele bedrijfsprocessen”, aldus Bas Kamphuis, CEO van PCI Groep. “De behoefte verschuift van „slechts‟ hardware (printers) naar integrale oplossingen rond documentflow binnen bedrijven. “Het gaat bijvoorbeeld om het digitaliseren van inkomende facturen, die meteen gescand en vervolgens boekhoudkundig verwerkt worden, tot en met de koppeling van de betaalsystemen aan toe. Dergelijke dienstverlening levert forse efficiencywinsten op voor de klant. De snelle veranderingen in de markt maken het voor ons noodzakelijk om hoog gekwalificeerd personeel in te zetten, maar vraagt ook om schaalgrootte”.

Contractfinanciering
Een bijzonder element aan de overname is dat deze voor een belangrijk deel gefinancierd wordt door een vorig jaar met NIBC Bank ontwikkeld innovatief financieringsfonds. Het fonds is ontwikkeld en opgezet om in te spelen op ontwikkelingen in de markt. Voorheen werden machines gefinancierd met een leasecontract. Daarmee kon de investering voor de klant uitgesmeerd worden over een aantal jaren, maar was de klant ook voor een aantal jaren gebonden aan een bepaalde machine. Kamphuis: “Vroeger bleef een machine pakweg vijf jaar bij dezelfde klant staan, maar inmiddels is dat geëvolueerd tot een voortdurend aanpassen van het park aan de behoeften van de klant”.

Omdat het financieringsfonds financiert op basis van het onderliggende contract in plaats van de machine, kan PCI snel en soepel inspelen op deze veranderende vraag. “Het financieringsfonds dat wij samen met NIBC hebben opgezet biedt voor onze klanten, vaak MKB-bedrijven, de flexibiliteit die zij zoeken”, aldus Kamphuis. Naast de financiering van PCI, zal het financieringsfonds ook gebruikt worden om de bestaande en nieuwe contracten van Dantuma te financieren en daarmee een belangrijke bijdrage leveren aan toekomstige groei van de Groep.

Landelijke dekking
PCI Groep is gevestigd in Utrecht, Amsterdam en Arnhem. Met de drie vestigingen van Dantuma in Haarlem, Zwolle en Rotterdam is er na de overname sprake van een nog betere dekking. Ook het aanbod van PCI Groep, dat voorheen alleen Canon aanbood, verbreedt zich. “De markt vraagt om een breder aanbod en met Dantuma breiden we ons portfolio merken uit. Canon zal echter nog steeds onze grootste en belangrijkste leverancier zijn”. Voorlopig blijft Dantuma nog onder eigen vlag opereren.

Over PCI Groep
PCI Groep is de grootste onafhankelijke adviseur en leverancier van kantoor- en documentoplossingen in Nederland. Het bedrijf levert met hardware, software en bijbehorende diensten, een totaaloplossing en advies over hoe de documentstromen van organisaties overzichtelijk en eenvoudig ingericht kunnen worden. De PCI Centers bevinden zich in Utrecht, Amsterdam en Arnhem. PCI Groep bestaat sinds 2002 en heeft 100 medewerkers.

Over Dantuma
Dantuma is een onafhankelijke leverancier op het gebied van document- en afdrukbeheer. Het bedrijf biedt oplossingen die organisaties ondersteunen de documentstromen efficiënt in te richten, met als doel hogere efficiency, kostenbesparingen en een professionele werkomgeving. Dantuma bestaat sinds 1908 en is uitgegroeid tot een landelijk opererende onderneming met 115 medewerkers. Het bedrijf is gevestigd in Haarlem, Zwolle en Rotterdam.

Rate this post

Print Friendly