Berlijn, 29 januari 2015, The Document Foundation is verheugd om LibreOffice 4.4. aan te kondigen, de negende hoofduitgave van het vrije officepakket, met daarin een belangrijk aantal verbeteringen qua ontwerp en gebruikerservaring.

Deze nieuwe versie komt in de week nadat de eerste bèta van de LibreOffice Viewer voor Android verscheen. En eerder deze week bracht TDF nieuws naar buiten over de verdere ontwikkeling van een volledige functionele LibreOffice voor Android.

“LibreOffice 4.4 heeft veel aandacht gehad voor de gebruikerservaring en het ontwerp. Naar mijn mening is het de mooiste versie ooit” zegt Jan Kendy Holešovský, een lid van het Membership Committee en leider van het ontwerp-team. “We hebben de conversie van de dialoogvensters voltooid en het ontwerp van het menu, de werkbalken, contextmenu’s, statusbalk en liniaal vernieuwd om ze handiger te maken. Het monochrome pictogram-ontwerp Sifr is uitgebreid en nu als standaard ingesteld op OS X. Er is een nieuwe kleurkiezer ontworpen, en de zijbalk is verbeterd, zodat die beter werkt in combinatie met de menu’s. Ook zijn details van de gebruikersinterface onder handen genomen om bij de huidige ontwerp-trends aan te sluiten.”

LibreOffice 4.4. biedt ook duidelijke verbeteringen op andere vlakken:

 • Ondersteuning van OpenGL overgangen nu ook voor Windows. Deze mooie en opvallende effecten worden gebruikt in presentaties.
 • Digitale ondertekening van PDF bestanden is nu mogelijk bij het exporteren.
 • De installatie van de vrije lettertypen Carlito en Caladea om de leveracierafhankelijke gesloten Microsoft Calibri en Cambria te vervangen,
  en zo problemen ten gevolge van het lettertype na het openen van OOXML bestanden op te lossen.
 • Er zijn diverse nieuwe sjablonen, ontworpen door vrijwilligers, toegevoegd.
 • Modelpagina’s voor de presentaties in Impress kunnen eenvoudiger en beter worden bewerkt.
 • Wijzigingen bijhouden en bewerken is verbeterd dankzij nieuwe knoppen op de werkbalk wijzigingen in Writer.
 • Er zijn verbeterde import filters voor Microsoft Visio, Microsoft Publisher en AbiWord bestanden en voor Microsoft Works rekenbladen.
 • Er zijn nieuwe importfilters voor Adobe Pagemaker, MacDraw, MacDraw II en RagTime voor Mac bestanden.
 • Er is een uitgebreidere ondersteuning voor mediagebruik op ieder platform.

Een tamelijk uitgebreide beschrijving van alle nieuwe mogelijkheden in LibreOffice 4.4, inclusief de namen van de ontwikkelaars, is beschikbaar op de wiki. Zie https://wiki.documentfoundation.org/ReleaseNotes/4.4.

Technische details

Voor mensen die geïnteresseerd zijn in technische details van de ontwikkelingen bij LibreOffice 4.4 is deze blog nuttig:
http://users.freedesktop.org/~michael/blog/2015-01-29-under-the-hood-4-4.html

Rate this post

Print Friendly