In veel organisaties staat het optimaliseren van het Purchase-to-Pay proces op de agenda. Staat u wel eens stil bij het feit dat aankoop tot betaling dus eigenlijk één proces is? Dat betekent dan ook dat de samenwerking tussen de afdelingen Inkoop en Financiën een zeer belangrijke succesfactor is.

Toch zien we in de praktijk regelmatig dat deze afdelingen weinig samenwerken. Verschillende belangen staan een goede samenwerking in de weg: Inkoop wil besparen en onderhandelt met leveranciers over korting bij vroege betaling, Financiën wil het geld zo lang mogelijk binnen houden om het werkkapitaal te verbeteren. Daarnaast zijn Inkoop en Financiën ook afhankelijk van elkaar. Zo is het de taak van Inkoop om te onderhandelen met leveranciers en contracten af te sluiten. Het is de taak van Financiën om te controleren of de facturen overeenkomen met de gemaakte afspraken.

Onderzoek door The Hackett Group

The Hackett Group heeft onderzoek gedaan onder Inkoopprofessionals en concludeerde dat 2014 het jaar van verandering is voor Inkoop. Niet meer alleen de focus op reduceren van inkoopkosten, maar dit jaar lag de prioriteit voor Inkoopprofessionals bij het uitbreiden van de invloed binnen de organisatie. Om dit te realiseren moeten Inkoop professionals hun toegevoegde waarde voor de organisatie opnieuw vaststellen en inzicht krijgen in hoe deze toegevoegde waarde te meten.

Professionals zien de veranderingen

Tijdens de rondetafelsessie die in oktober plaatsvond bij ICreative werd gediscussieerd over de samenwerking tussen Inkoop en Financiën. Professionals uit het vakgebied zien de laatste tijd de samenwerking toenemen. De gezamenlijke conclusie was dat de samenwerking met name toeneemt als vanuit het management hier duidelijker op gestuurd wordt.

2014; Het jaar van verandering binnen uw organisatie?

Was 2014 voor u het jaar van een nieuwe koers? Heeft u de eerste stappen gezet naar een geoptimaliseerd Purchase-to-Pay proces? Of staat dit voor 2015 op de agenda? ICreative denkt graag met u mee en heeft speciaal voor dit soort vraagstukken het P2P Maturity Model ontwikkeld, een tool waarmee we organisaties helpen in te zien waar ze staan op de weg naar een volledig geoptimaliseerd P2P proces.

Meer informatie en contact

Het rapport van The Hackett Group kunt u downloaden via de link onderaan de pagina. Neem voor meer informatie over onze diensten rondom P2P proces optimalisatie contact met ons op.

Download Rapport Hackett Group

Rate this post

Print Friendly