Amsterdam, 18 november 2014 – Nederlandse projectmanagers verspillen gemiddeld 2 uur en 52 minuten per week als gevolg van inefficiënte werkzaamheden. Dat komt neer op bijna 20 werkdagen per jaar aan verloren productiviteit. Dat blijkt uit onafhankelijk pan-Europees onderzoek in opdracht van Projectplace. In het onderzoek zijn 1240 projectmanagers uit Zweden, Noorwegen, Denemarken, Engeland, Duitsland en Nederland ondervraagd naar de factoren die bijdragen aan inefficiënt projectmanagement.

Als er meer wordt ingezoomd op de onderzoeksresultaten blijkt dat ruim één op de vijf projecten (22%) niet binnen de afgesproken tijd wordt opgeleverd. Tevens blijkt dat 14 procent het niet kan waarmaken om binnen het budget te blijven. Projectmanagers geven daarnaast toe dat als ze werken aan acht of meer projecten, werkzaamheden te onoverzichtelijk worden. Dan wordt één op de drie (32%) projecten uitgesteld en een kwart (26%) overschrijdt het budget.

“Oude gewoontes zijn dodelijk voor de productiviteit en helaas komen we daar vaak moeilijk van af”, zegt Tobias Andersson, COO van Projectplace. “Het succes van projecten vereist een balans tussen verschillende elementen, waaronder een gemotiveerd team, gemakkelijke samenwerking en op tijd en binnen budget zaken gedaan krijgen. Als het evenwicht is bereikt, lopen projecten vanzelf soepeltjes. Vaak is het wachten op het moment dat één van die elementen spaak loopt en de balans wordt verstoord. Het resultaat? Chaos. Dit onderzoek toont heel concreet aan wat die chaos het bedrijfsleven daadwerkelijk kost. Een hele maand aan productiviteit, dat is niet niks.”

Rate this post

Print Friendly