Donderdag 30 oktober 2014 ontmoetten enkele van onze klanten elkaar voor een rondetafelsessie bij ICreative in Ede. Na de inspirerende verhalen door de Finance Manager van Bol.com en de CPO van Van Gansewinkel, discussieerde de klanten met elkaar over de uitdagingen in de optimalisatie van Purchase-to-Pay processen.

 

Efficiency bij Bol.com

Ronald Vestering, Finance Manager van Bol.com, vertelde enthousiast over de resultaten die ze behaald hebben door vergaande automatisering van het proces. Daarbij heeft niet alleen de software van Basware bijgedragen aan de enorme efficiencyslag, ook kleine maatregelen zijn daarbij belangrijk; zoals het automatisch versturen van een creditnota bij het niet matchen van een orderfactuur. Indrukwekkend is hoe Bol.com hard op weg is om haar administratieve targets te halen, momenteel wordt al meer dan 80% van alle factuurregels automatisch gematcht en verwerkt. Streven is om binnen afzienbare tijd meer dan 90% volledig touchless (zonder menselijke tussenkomst) te verwerken.

 

Finance en Procurement één afdeling?

Daarna was het woord aan Frank Oort, CPO bij Van Gansewinkel. Na een korte introductie kwam een interessante discussie op gang. Vooral de stelling ‘Finance en Procurement zijn in 2020 één afdeling’ maakte de tongen los. Iedereen is het met elkaar eens dat de twee afdelingen meer met elkaar moeten samenwerken, toch blijkt in de praktijk dat het verschillende ‘bloedgroepen’ zijn. De gezamenlijke conclusie was dat de samenwerking toeneemt als vanuit management hier duidelijker op gestuurd wordt. Met als resultaat betere afspraken met leveranciers, betere inkoop en met name ook efficiëntere administratieve processen.

 

De deelnemers waren zeer tevreden over deze rondetafelsessie en oprecht geïnteresseerd in de mening van hun vakgenoten. Na afloop werd tijdens de borrel ruim de tijd genomen om na te praten en elkaar beter te leren kennen.

 

Marcel de Veer vond het een interessante middag

Marcel de Veer, Manager Shared Service Center bij GEA Refrigeration: “Door de kleine setting was er ruimte voor interactie. Wat het interessant maakte is de ervaring en uiteenlopende situaties van andere deelnemers. Het is leerzaam om van anderen te horen hoever ze zijn met het optimaliseren van het Purchase-to-Pay proces. Zo vertelde Bol.com hoe ver ze daar in zijn, dan staan wij eigenlijk nog maar aan het begin.

 

Voor mij is een dergelijke sessie geslaagd als ik in ieder geval één concreet ding mee naar huis kan nemen waarmee ik aan de slag kan en dat was deze dag het geval. Bol.com vertelde over hun netto prijsafspraken met leveranciers, waardoor kortings- en transportkosten regels op facturen worden verminderd of zelfs geëlimineerd. Dit zou ook voor ons een goede oplossing kunnen zijn

 

De discussie ‘Finance en Procurement zijn in 2020 één afdeling’ was een interessante discussie. Je ziet de afdelingen al dichter bij elkaar komen. Dat is onvermijdelijk omdat ze in hetzelfde proces werken, het P2P proces. In mijn eigen organisatie merken we de verandering ook, maar dat is wel echt van de laatste tijd. De samenwerking wordt beslist getriggerd door de systemen waarmee we tegenwoordig werken. Het is een goede trend.”

 

Meer informatie en contact

Bekijk hier het artikel op icreative.nl

Wilt u weten meer over het optimaliseren van het Purchase-to-Pay proces, neem dan gerust contact met ons op.

Rate this post

Print Friendly