’s-Hertogenbosch / Groningen, 9 september  2014 – Om haar duurzame ambities kracht bij te zetten, heeft de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gekozen voor het Carbon Balanced Printing programma van Ricoh. Met dit programma wordt de bestaande CO2-impact van de printomgeving geanalyseerd en worden verbeteringen doorgevoerd voor het verkleinen én vervolgens volledig compenseren van deze impact. Het resultaat hiervan is dat de RUG haar CO2-uitstoot van de printomgeving met 40% verlaagd en de zogenaamde restuitstoot compenseert. 

Ricoh verzorgt sinds het najaar van 2010 de volledige print dienstverlening van de Rijksuniversiteit Groningen. De 28.000 studenten en 6.500 medewerkers van de RUG hadden in het verleden de beschikking over 1.300 printers. Na analyse en optimalisatie door Ricoh is dit aantal terug gebracht naar 480 machines. Daarnaast zijn software oplossingen zoals mobiel printen (Ricoh myPrint), follow-me printing en beheersoftware voor het machinepark geïnstalleerd. Naast aanzienlijk lagere kosten heeft dit ook geresulteerd in een reductie van papier, energie en CO2-uitstoot. Om volledig klimaatneutraal te printen, kiest RUG er nu voor om de resterende CO2-uitstoot te compenseren door middel van VN goedgekeurde carbon credits. De opbrengsten hiervan worden geïnvesteerd in wereldwijde duurzame projecten.

Tjeerd-Willem Hobma, directeur Centrum voor Informatie Technologie van de RUG: “Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen de universiteit. Het Carbon Balanced Printing Programma van Ricoh zorgt ervoor dat we dit heel concreet kunnen maken. En door zowel studenten als medewerkers intensief te informeren en betrekken, werken zij actief mee aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Naast de inzet van energie zuinige printers besparen we nu ieder jaar 16 miljoen vellen papier. Dat is een fantastische besparing maar er blijft altijd een onvermijdelijke CO2-restuitstoot over. Deze compenseren we nu 100% door middel van VN gecertificeerde carbon credits. Hierdoor print een RUG-medewerker of -student vanaf nu volledig klimaatneutraal. Een mooi resultaat en vooral een stimulans om te blijven kijken naar nieuwe mogelijkheden voor het verder verduurzamen van onze organisatie”.

Maurice Janssen Duijghuijsen, Client Director bij Ricoh Nederland: “We zijn er trots op dat we de Rijksuniversiteit Groningen kunnen helpen om volledig klimaatneutraal te printen. Als organisatie die al tien jaar op rij genoemd wordt als één van de meest duurzame organisaties ter wereld, proberen we ook onze klanten zo veel mogelijk te ondersteunen in duurzaam ondernemen. Zo ook bij de RUG waar inmiddels meer dan 75% van alle documenten dubbelzijdig geprint wordt en de universiteit jaarlijks 100.000 euro aan energie en papier bespaart.” 

Rate this post

Print Friendly