Afgelopen jaar introduceerde Toshiba de Eco-MFP, een multifunctionele printer met een zeer bijzondere technologie: het kunnen wissen van de eerder gemaakte afdrukken waardoor het papier meerdere keren kan worden gebruikt. Hieronder leest u over de praktijkervaring van De Haan Advocaten & Notarissen.

De Haan Advocaten & Notarissen behoort in omvang tot de top 20 van Nederland en is de grootste juridische dienstverlener van Noord-Nederland. Net als elders in de juridische sector speelt bij De Haan het probleem van een oplopend hoog papierverbruik en dito printkosten. “Een advocatenkantoor is je reinste papierfabriek”, zegt Willeke Castenmiller, verantwoordelijk voor de inkoop op facilitair gebied voor de zeven kantoren van De Haan. “Het besef dat dit bij ons anders zou moeten, begon in 2013 te dagen. We besloten daarop om de totale printkosten jaarlijks met 5 procent te laten dalen. Dat is nu mijn target. Dus een duidelijke ombuiging van de oplopende trend.” Begin 2014 werd als pilot een Eco-MFP geïnstalleerd op het secretariaat van de vestiging in Almere, inclusief Eco-dashboard. Wat zijn de ervaringen tot nu toe?

Veel afdrukken zijn concepten

Toshiba is een vreemde eend in de MFP-bijt van de zeven vestigingen van De Haan. Het contract met de huidige leverancier loopt tot eind 2015 door. Toen mevrouw Castenmiller echter hoorde van Toshiba’s Eco-MFP, besloot ze deze baanbrekende innovatie toch een kans te geven om zich in een pilot te bewijzen. De klimaatvriendelijke technologie ervan, waarmee grote besparingen op papierverbruik haalbaar zijn, is immers uniek. Mevrouw Castenmiller: “Alle advocatenkantoren produceren massale hoeveelheden papier. Belangrijk om te beseffen is dat een groot deel daarvan uit concepten bestaat. Ga maar na hoe het vaak in de praktijk gaat: een advocaat dicteert een tekst aan een juridisch secretaresse, die een afdruk maakt van het concept, waarop de advocaat correcties aanbrengt, waarna de secretaresse een volgende uitdraai voorlegt. Enzovoorts. Totdat er een volledig foutloos document naar buiten kan. Tot nu toe verdwenen al die concepten in de papierversnipperaar. Als we met Toshiba’s Eco-MFP juist in die voorfasen het papier kunnen hergebruiken, zal dat inderdaad forse besparingen opleveren. Om nog maar te zwijgen van alle e‑mails die we printen en na lezing in de prullenbak belanden.”

Cultuur en bewustwording

Advocaten zijn echte papierverslinders; dat hoort een beetje bij de cultuur. “Tijdens mijn hbo-opleiding Facility Management werd ik me daar goed bewust van”, zegt mevrouw Castenmiller, “doordat ik toen inzicht kreeg in het papierverbruik in andere sectoren. Ik heb trouwens ook naar andere advocatenkantoren gekeken en kan je zeggen: die doen het zeker niet beter dan wij. Hoe dan ook, niet alleen om kosten te besparen, maar ook uit een oogpunt van duurzaamheid willen wij ons paperverbruik nu terugdringen. Ons management is heel gevoelig voor deze en andere aspecten van duurzaamheid. Maar ook onder onze advocaten, notarissen en overige medewerkers komt het klimaatbewustzijn goed op gang en begint het echt te leven. Wat daaraan bijdraagt is het Eco-dashboard van Toshiba dat op alle vestigingen is geïnstalleerd. De app legt namelijk een directe link met je dagelijkse werk. Je krijgt nauwkeurig inzicht in het papier dat jij en je afdeling verbruiken en wat de gevolgen daarvan zijn voor de CO2-uitstoot. Zo word je met je neus op de feiten gedrukt: het begin van bewuster printgedrag.”

Even wennen, maar veelbelovend

Er werd voor gekozen om de Eco-MFP-pilot van start te laten gaan op de vestiging in Almere, dat een relatief jonge bezetting heeft. Hoe zijn de ervaringen tot nu toe? “We zijn nog maar een paar maanden op weg”, relativeert mevrouw Castenmiller, “maar ik zou zeggen: heel goed. Het was even wennen, vooral voor de advocaten, die vaak met een pen aantekeningen maakten op de concepten. Nu kunnen ze dat net zo makkelijk doen met de Pilot Frixxion pen. Dat was even opletten, maar nu gaat het prima. Het secretariaat stond al vanaf het begin open voor deze vernieuwing. Maar nu ook in de praktijk blijkt dat de afdrukken niet alleen het milieu en onze budgetten ontzien, maar ook van goede kwaliteit zijn, is er geen enkele twijfel meer.

De conciërge in Almere zorgt voor de recycling van de afdrukken in het Toshiba-papierrecycling systeem, maar eigenlijk kan je het ook zelf doen: een fluitje van een cent. Ik denk dat het een waardevolle innovatie is die nog veel te beloven heeft voor de toekomst.”

Toshiba’s Eco-dashboard: voor een bewuster printgedrag

De meeste mensen op een kantoor onderschatten hoeveel ze printen. Ze weten het niet precies en ook niet hoeveel ze printen in vergelijking met collega’s of andere afdelingen. Toch is printgedrag is vaak een eerste, maar beslissende stap naar duurzaam denken en doen in een organisatie. Dat wil het Eco-dashboard van Toshiba bereiken.

Het Eco-dashboard is een bewustwordingsapp die het printgedrag van mensen op een kantoor inzichtelijk maakt. Daardoor gaan ze bewuster en, als gevolg daarvan, ook minder printen. Zo vecht je als organisatie mee tegen de klimaatverandering, wordt verspilling voorkomen en worden natuurlijke hulpbronnen, zoals bomen en water gespaard. Bovendien levert het een aanzienlijke besparing van papier- en printkosten op.

Het Eco-dashboard van Toshiba:

  • inspireert mensen tot een bewuster printgedrag
  • helpt duurzaamheid te verankeren in een organisatie
  • draagt bij aan het halen van duurzaamheidstargets
  • geeft inzicht in individueel en collectief pintgedrag
  • voorkomt verspilling
  • draagt bij aan het milieu en kostenbesparingen

Toshiba’s Eco-MFP: de groenste printer ter wereld

De Eco-MFP maakt gebruik van een revolutionaire uitwisbare toner. Het papierrecycling systeem wist de afdrukken tot blanco en herbruikbaar papier. Hierdoor kan het papier tot gemiddeld vijf keer worden hergebruikt, met een besparing op het papierverbruik van 80 procent. In de praktijk zijn nog grotere besparingen haalbaar.

De enorme en nog steeds toenemende vraag naar papier in geïndustrialiseerde landen heeft op vele plaatsen in de wereld ontbossing tot gevolg. Dit is een directe bedreiging voor het milieu en het klimaat. Volgens het Wereldnatuurfonds wordt wereldwijd een op de drie gekapte bomen verwerkt tot pulp, het halffabricaat van papier.

De Eco-MFP is groen, maar ook een volwaardige multifunctionele printer met geavanceerde technologie gebaseerd op Toshiba’s e-BRIDGE-controller, waardoor het systeem naadloos aansluit op kantoorapplicaties en werkprocessen. De printsnelheid bedraagt 30 pagina’s per minuut. Het scannen in kleur gebeurt met een resolutie van maximaal 600 x 600 dpi op een snelheid van maximaal 57 beelden per minuut. Het intuïtieve lcd touchscreen geeft toegang tot alle functies. De Eco-MFP is productief, snel en duurzaam.

Lees HIER meer over de Toshiba Eco-MFP

 

Rate this post

Print Friendly