Amsterdam, 25 juni 2014 – Basware, de toonaangevende leverancier van e-invoicing en purchase-to-pay-oplossingen, ondersteunt het onafhankelijke onderzoek ePayables: de zoektocht van Ardent Partners. Dit bedrijf bevroeg CFO’s wereldwijd en concludeerde dat de prioriteit van crediteurenadministraties bij kostenreductie ligt; rapportage, analyse en inzicht in betalingsverkeer volgen op de voet. Op basis van deze gegevens wordt verwacht dat het gebruik van e-invoicing en zakelijke netwerken de komende jaren zal toenemen.

“Bij Basware kijken we continu naar de ‘beweging’ van de markt zodat we de veranderende klantbehoeften kunnen beantwoorden”, zegt Jörgen Hensgens, Country Manager van Basware in Nederland. “Het feit dat we Ardent Partners’ toonaangevende onderzoek naar de staat van e-payables steunen, onderschrijft dit. Het levert sterk bewijs dat de noodzaak van het automatiseren van factuurstroom bij bedrijven toeneemt. Zij willen meer inzicht in en grip op hun crediteurenadministratie en hun werkkapitaal effectief beheren.”

Volgens het onderzoek gebruikt 29% van de bedrijven momenteel e-invoicing. Dit percentage zal naar verwachting aanzienlijk stijgen, omdat 55% van de bedrijven aangeeft het binnen twee jaar te willen implementeren. 19% van de bedrijven gebruikt momenteel zakelijke netwerken voor elektronisch betalingsverkeer, en dit percentage zal naar verwachting in de komende twee jaar tot 41% groeien. Deze groei wordt aangewakkerd door de voordelen die bedrijven kunnen halen uit digitale transacties, samenwerking en communicatie met partners.

ePayables: de zoektocht onderschrijft dat purchase-to-pay-processen en automatisering waarde toevoegen aan de crediteurenadministratie. Het rapport benoemt een aantal factoren waarmee de allerbeste organisaties zich onderscheiden:

• Prestatie: er is een significant verschil tussen de prestaties van de best presterende bedrijven en gemiddeld presterende bedrijven. De beste bedrijven verwerken een factuur in gemiddeld 3,7 dagen (in vergelijking met een gemiddelde van 17,1 dagen bij andere organisaties). De gemiddelde verwerkingskosten bij de best presterende organisaties zijn €1,78 per factuur. Dit is ruim zeven keer lager dan bij andere bedrijven.

• Rechtstreekse verwerking: de beste bedrijven verwerken gemiddeld 50,3% van hun facturen zonder menselijke interventie; bij andere organisaties is dit iets meer dan tien procent.

“Het potentieel van de crediteurenadministratie om werkkapitaal te ontsluiten en significante besparingen in het purchase-to-pay proces te realiseren, rechtvaardigt het initiatief tot transformatie”, zegt Andrew Bartolini, auteur van het rapport en Hoofd Research bij Ardent Partners. “Het prestatieniveau dat de beste bedrijven in deze categorieën behalen, bewijst het potentieel dat beschikbaar is voor andere financiële afdelingen. Het is nu tijd voor actie. De mogelijkheden die crediteurenadministraties nu onbenut laten, zorgen ervoor dat zij meer en meer onder de loep zullen worden genomen.”

Enkele belangrijke strategieën die leiden tot de beste prestaties in crediteurenadministratie en e-payables die uit het onder onderzoek naar voren komen:

• Creëer een routekaart voor de transformatie van de crediteurenadministratie;

• Verkoop die visie aan stakeholders en leveranciers;

• Definieer en verbeter KPI’s. De vier variabelen die crediteurenadministraties zouden moeten meten, zijn efficiëntie, connectiviteit, cash management en compliance;

• Erken het belang van de kengetallen en stuur op prestatie indicatoren.

Het rapport van ePayables: de zoektocht bevat benchmarks, analyses en aanbevelingen om financieel leidinggevenden te helpen bij het verbeteren van hun werkzaamheden en prestaties.

Rate this post

Print Friendly