ANTWERPEN – Nadat honderden gedupeerden aanzienlijke sommen geld kwijt zijn door nietsvermoedend een valse factuur te betalen, begint de Vlaming alle documenten in twijfel te trekken. Nochtans kan een eenvoudige digitale stempel zulke grote fraudepraktijken voorkomen.

Momenteel zijn er verschillende oplichters actief die facturen stelen uit postbussen, de rekeningnummers hierop vervalsen en de brief opnieuw opsturen naar de oorspronkelijke geadresseerde. In Faroek, een reportageprogramma op VTM, werden afgelopen woensdag beelden getoond van hoe deze bendes te werk gaan. De ontvangers van de facturen hebben geen besef van de fraudering en de bedrijven maken hierdoor enorm grote verliezen. Nochtans kunnen particulieren en bedrijven zulke factuurvervalsing gemakkelijk vermijden.

Door gebruik te maken van IntelliStamp kan elk type document beveiligd worden tegen fraude. Dit gebeurd door op het document extra informatie aan te brengen onder de vorm van een beveiligde code. Deze code bevat als het ware een beeld van het oorspronkelijke document. Door eenvoudige online verificatie kan de ontvanger van het document elke fraude ten opzichte van het oorspronkelijke document ontdekken.

“We herkennen deze situatie. De Nederlandse zorgverzekeraar IAK kreeg vroeger ook te maken met vervalsing van polissen. Door hun documenten te beveiligen met een IntelliStamp kan elk digitaal verstuurd of geprint document op een snelle manier gecontroleerd worden op fraude.” vertelt Joke Dehond, CEO van Inventive Designers ontwikkelaar van de IntelliStamp, “Mensen hebben – onterecht – nog steeds veel vertrouwen in papier, maar papier kan zeer eenvoudig gefraudeerd worden. Zelfs een stempel van de firma, een handtekening van de zaakvoerder of het gebruik van briefhoofd biedt jammer genoeg geen garantie meer over de authenticiteit van het document dat je ontvangt. Fraudeurs worden steeds inventiever.”

Overheden zoals stad Mechelen en de gemeente Kapellen maken hier al gebruik van om hun certificaten en aktes te beveiligen. Het spreekt dan ook voor zich dat IntelliStamp volledig wettelijk en legaal is. Ook bedrijven, zoals de Nederlandse zorgverzekeraar IAK beveiligen hun documenten met IntelliStamp om fraude te voorkomen.

Het is eenvoudig: wanneer de factuur wordt aangemaakt, wordt het document digitaal ondertekend met IntelliStamp. Hierdoor wordt er een beveiligde barcode op het document geplaatst. Deze barcode bevat bijvoorbeeld het totaal bedrag van de factuur, het rekening nummer of de volledige inhoud van het document. De factuur kan worden gemaild of kan worden afgedrukt en op papier worden verstuurd.
Mogelijke fraude achteraf op het papieren document, zoals de recentelijke factuurvervalsingen, kan opgespoord worden door de IntelliStamp te controleren. Door de IntelliStamp te verifiëren zal mogelijke fraude ontdekt worden. Het nakijken van de ontvangen factuur kan zowel online als offline gebeuren.

Door gebruik te maken van IntelliStamp kunnen organisaties hun polissen, contracten of facturen veilig digitaal of op papier afleveren en ondertekenen met IntelliStamp. Dit heeft enorme kostenbesparingen en tijdswinst tot gevolg. In België zijn er reeds enkele organisaties die gebruik maken van IntelliStamp om hun documenten te beveiligen en fraude te voorkomen. “ Belangrijk is dat dit hele process – van het aanmaken en plaatsen van de IntelliStamp tot verificatie achteraf – volledig geautomatiseerd kan worden”, aldus Joke Dehond.

Rate this post

Print Friendly