Berlijn, 2 april 2014 – The Document Foundation (TDF) kondigt het begin aan van het Document Liberation Project (http://www.documentliberation.org), een thuis voor de groeiende gemeenschap van ontwikkelaars die samenwerken om gebruikers te bevrijden van vendor lock-in, de binding van gegevens aan softwareleveranciers.

Gezamenlijk zullen deze ontwikkelaars een oplossing aanbieden voor de gangbare problemen van veel computergebruikers, die hun persoonlijke digitale gegevens opgeslagen hebben in een oud, achterhaald en onleesbaar bestandsformaat.

“Vaak kunnen deze oude bestanden door geen enkel programma worden geopend. Feitelijk zijn de gebruikers afgesloten van hun eigen gegevens, en de meest voorkomende reden hiervoor is het gebruik van propriëtaire bestandsformaten die zorgen voor vendor lock-in”, zegt Fridrich Strba, de leider van het Document Liberation Project. “Erger nog is het als een bestuursorgaan documenten opslaat in een propriëtair of niet gedocumenteerd formaat, waardoor het onbedoeld de toegang van burgers, overheden en bedrijven tot essentiële informatie beperkt. Opmerkelijk genoeg kan het ook zijn dat overheden zelf documenten niet kunnen openen na een upgrade van het besturingssysteem en het officepakket”.

Het Document Liberation Project is in het leven geroepen in de hoop dat het individuen, organisaties en overheden in staat zal stellen hun gegevens terug te winnen uit propriëtaire formaten en een weg te bieden om die gegevens om te zetten naar open bestandsformaten, waardoor de effectieve controle over de gegevens weer bij de eigenlijke auteurs komt in plaats van bij computerbedrijven.

Sinds de geboorte van LibreOffice in 2010 hebben meerdere leden van de gemeenschap gewerkt aan een betere uitwisselbaarheid van bestanden met propriëtaire applicaties. Aangemoedigd door belangstelling uit de gemeenschap, ook van buiten het LibreOffice-project, hebben deze ontwikkelaars tot nu toe het lezen mogelijk gemaakt van propriëtaire bestandsformaten als MS Visio, CorelDraw, MS Publisher, Apple Keynote en een handvol oude Macintosh-formaten. De importbibliotheken voor deze bestandsformaten worden behalve door LibreOffice ook gebruikt door Abiword, Calligra, CorelDRAW File Viewer, Inkscape en Scribus.

Het Document Liberation Project streeft ernaar ontwikkelaars uit alle hoeken van de opensourcewereld aan te trekken om mee te doen met de LibreOffice-ontwikkelaars, bestaande relaties te verstevigen en nieuwe te smeden met iedereen met gemeenschappelijke doelen op het gebied van bestandsformaten. Het doel is om bij te dragen aan het groeiende open document-ecosysteem door het leveren van krachtige gereedschappen om propriëtaire bestandsformaten naar het corresponderende ODF ISO-standaarddocumentformaat om te zetten.

Voor aanvullende informatie: http://www.documentliberation.org

 

 

Rate this post

Print Friendly