Het is definitief, de banken hebben besloten te stoppen met de Chipknip. Vanaf 1 januari 2015 kan de Chipknip niet meer worden gebruikt als betaalmiddel. De afgelopen jaren bewees de Chipknip zijn toegevoegde waarde in het onderwijs en publieke toegankelijke organisaties bij het doorbelasten van facilitaire voorzieningen, waaronder parkeren, vending (verkoopautomaten), catering (bedrijfskantines) en repro (printen en kopiëren).

2015 lijkt nog ver weg, maar het betekent dat uiterlijk over 10 maanden een alternatieve oplossing gekozen en geïmplementeerd moet zijn. Omdat naast de gebruikers meerdere afdelingen betrokken zijn, waaronder Facilitair, ICT, Financiën en Communicatie is toch verstandig reeds nu de problematiek te onderzoeken.

Toepassing

In het onderwijs moeten leerlingen over print- en kopieermogelijkheden beschikken en er mag hierbij geen ongecontroleerde hoeveelheid afdrukken en kosten ontstaan. In het onderwijs is het belangrijk dat afdrukken per gebruiker geregistreerd en doorbelast worden. Daarom vraagt vrijwel iedere organisatie om een betaalsysteem voor printen, kopiëren en scannen. De Chipknip wordt hierbij nog volop gebruikt. Wat zijn de gevolgen nu Chipknip wegvalt en wat kunnen organisatie daarvoor in de plaats kiezen?

Gevolgen voor organisatie

Omdat de Chipknip vanaf 1 januari 2015 niet meer bruikbaar is, moeten organisaties op zoek naar een alternatieve betaalmethode. Er zijn meerdere alternatieven voor de vervanging van de Chipknip in de repro. De betaalmethode die wordt gekozen is afhankelijk van de wensen van de organisatie.

Chipknip alternatieven

Als het gaat om betaald printen en kopiëren gaat dit doorgaans om kleine bedragen. Bij repro staan de transactiekosten vaak niet in verhouding tot de kosten van het maken van een paar printjes. Om deze reden zijn bancaire betaalmethoden zoals PIN, contactloos betalen met pas of mobiele telefoon en Minitix minder geschikte opvolgers.

Leveranciers van gesloten of private betaalsystemen dienen zich aan als goede kandidaten voor de opvolging van Chipknip. Er zijn hierin 2 mogelijkheden:

  1. Een gesloten betaalsysteem voor 1 toepassing: Het gaat om een betaalsysteem voor slechts één applicatie. Hierbij stort men geld op een lokaal account waarna er geprint en gekopieerd kan worden zolang het saldo op het account voldoende is. Het nadeel is dat deze mogelijkheid de Chipknip slechts gedeeltelijk vervangt.
  2. Een gesloten systeem voor meerdere applicaties: Hierbij stort een gebruiker geld op zijn account en kan dit tegoed vervolgens gebruiken bij meerdere applicaties zoals kassa’s, vendingautomaten en repro. De gebruiker stort feitelijk geld op een bankrekening van de instelling. Vervolgens is de instelling verantwoordelijk om uit de stortingen op de bankrekening de betalingen te doen aan de cateraar, de automatenexploitant en de leverancier van de printers en multifunctionals. Als een organisatie niet bereid is om deze administratie op zich te nemen, kan dit ook als dienst door de leverancier van het betaalsysteem worden geleverd.

Uit het oogpunt van organisatorische en technische flexibiliteit, functiescheiding, reductie van leveranciersafhankelijkheid en vermijding van onnodige kosten is het gescheiden houden van de printer hardware en het betaalsysteem een belangrijke overweging.

Bij gesloten systemen is de veiligheid afhankelijk van de implementatie van de leverancier. De diverse marktpartijen hebben allen systemen ontwikkeld die hun betrouwbaarheid hebben bewezen. Het gaat uiteindelijk om kleine bedragen in een beperkte omgeving. Hierdoor loont het voor fraudeurs vaak niet om misbruik te willen plegen.

Stappenplan

De vervanging van de Chipknip in organisaties is een project waarbij de huidige omstandigheden en de eisen en wensen goed in kaart moeten worden gebracht om de juiste keuze te bepalen. Het volgende stappenplan moet worden doorlopen:

  1. Inventarisatie van de huidige situatie
  2. Onderzoek alternatief betaalmiddel voor de organisatie
  3. Oplossing implementeren
  4. Communicatie intern
    Downlad leaflet Hier geen chipknip meer

7 maanden deadline

Na 31 december 2014 moeten organisatie Chipknip volledig vervangen hebben, zodat zij ook na 2014 betalingen van hun klanten kunnen ontvangen. De banken en Currence adviseren met klem aan om voor 1 oktober 2014 een alternatief betaalmiddel te accepteren. U heeft dus nog maar 7 maanden en dit is inclusief de zomervakantie!

Meer informatie

Dit artikel is u aangeboden door Xafax, specialist op het gebied van afrekensystemen en print management oplossingen. Heeft u vragen over de gevolgen den het verdwijnen van de Chipknip voor uw organisatie, neemt u dan contact op met xafax. www.xafax.nl

Deel dit nieuws met #geenchipknip.

Rate this post

Print Friendly