Berlijn, 30 Januari 2014 – The Document Foundation kondigt LibreOffice 4.2 aan, een nieuwe hoofd-uitgave van het beste vrije officepakket ooit, voor gebruikers die voorloper zijn. LibreOffice 4.2 kent een groot aantal verbeteringen in prestaties en interoperabiliteit, die voor alle gebruikers nuttig zijn, maar die vooral veeleisende en zakelijke gebruikers zullen aanspreken. Daarbij is er ook nog een betere integratie met Microsoft Windows.

Calc heeft de grootste herontwikkeling van de code uit zijn geschiedenis ondergaan. Dat heeft geresulteerd in grote verbeteringen van de prestaties bij grote hoeveelheden gegevens. Vooral bij het berekenen van celwaarden en het importeren van grote en complexe XLSX werkbladen. En daarbij maakt een (optionele) nieuwe formule-interpretor grootschalige gelijktijdige berekening van formulecellen mogelijk met gebruik van de GPU via OpenCL. Dit laatste werkt het beste met een Heterogeneous System Architecture (HSA) zoals de nieuwe AMD Kaveri APU.

Over en weer uitwisseling met Microsoft OOXML, in het bijzonder voor DOCX, maar ook voor het oude legacy RTF, is ook sterk verbeterd. Ook zijn importfilters voor Abiword documenten en Apple Keynote presentaties toegevoegd.

LibreOffice 4.2 biedt zakelijke gebruikers twee Windows-specifieke verbeteringen: een eenvoudiger dialoogvenster voor aangepaste installatie, om de kans op fouten te verminderen en de mogelijkheid om de gebruikersconfiguratie te beheren met Group Policy Objecten via de Active Directory.

Alle Windowsgebruikers profiteren van de betere integratie met Windows 7 en 8, door het groeperen van miniaturen van actieve documenten per toepassing en een lijst van recent gebruikte documenten, beide op de taakbalk.

Veeleisende gebruikers op alle platformen zullen het nieuwe Expert-configuratie-scherm waarderen, dat kan worden gestart via de Opties.

LibreOffice 4.2. heeft een nieuw Startscherm, met een prettiger uiterlijk dat de ruimte beter benut – ook op netbooks – en afbeeldingen toont van de laatst gebruikte documenten.

Op het gebied van mobiel gebruik is er nu de Impress Afstandsbediening voor iOS. Voor Android was die al beschikbaar. Deze app maakt het mogelijk om een presentatie op de laptop te besturen vanaf het scherm van een iPhone. De app wacht op controle door Apple en zal worden aangekondigd zodra die beschikbaar is in de iTunes Store.

LibreOffice 4.2 is het eerste opensourcepakket dat een nieuwe Windows toegankelijkheidsfunctie biedt op basis van IAccessible2, dat door IBM ontwikkeld is. Dit wordt voor deze uitgave als experimenteel gezien, maar het zal in de volgende hoofduitgave de oude, op Java gebaseerde, toegankelijkheidsfunctie vervangen.

De LibreOffice gebruikersomgeving ondergaat ook weer een duidelijke opschoning, nu 70% van de dialoogvensters zijn vervangen en een groot aantal verspreidde verbeteringen in de GUI. Deze uitgave brengt ook het mooie nieuwe flat-icon thema – Sifr – en een vernieuwde set van standaard documentstijlen.

Alle nieuwe en verbeterde functies van LibreOffice 4.2, ook die hier niet zijn vermeld, worden beschreven op de webpagina http://nl.libreoffice.org/download/4-2-0-nieuwe-functies-verbeteringen/.

Ontmoet de gemeenschap

Begin februari zal de LibreOffice gemeenschap bijeenkomen op FOSDEM 2014 in Brussel. Ontwikkelaars zullen presentaties geven in de Open Document Editors DevRoom over de meest recente en bijzonderste technieken die in LibreOffice worden toegepast. Andere vrijwilligers ontmoeten aanhangers van vrije software aan de LibreOffice stand.

Begin maart zal The Document Foundation meedoen aan de CeBIT in Hannover om LibreOffice 4.2 te tonen in Hal 6, Stand H14.

Downloaden van LibreOffice

 

LibreOffice 4.2 kan per direct worden gedownload van de volgende locatie: http://www.libreoffice.org/download/.

 

Rate this post

Print Friendly