’s-Hertogenbosch, 11 september 2013 – De continue inspanningen van Ricoh op het gebied van duurzaamheid en milieu hebben ertoe geleid dat Ricoh Europe als eerste organisatie de certificering heeft ontvangen voor het naleven van de nieuwe wereldwijde ISO 16759-standaard voor “het kwantificeren van en communiceren over het berekenen van de CO2 voetafdruk van gedrukte mediaproducten”. Deze certificering is een erkenning voor de innovatieve CO2-calculator die Ricoh in het kader van het Carbon Balanced Printing Programme (CO2-neutraal printen) heeft ontwikkeld.

De certificering van Ricoh Europe is toegekend door Print and Media Certification Ltd (PMC), de enige erkende certificeringinstelling in Groot-Brittannië die gespecialiseerd is in de papier-, grafische, media- en uitgeverijsector. PMC maakt gebruik van gespecialiseerde, ervaren printauditoren om grafische processen te verbeteren en waarde toe te voegen.

“Wij zijn erg trots dit zo snel na de introductie van de ISO-standaard in juli van dit jaar te hebben bereikt, slechts enkele weken na aanvang van het certificeringsproces”, aldus Huib Kolen, Manager Business Development Production Printing bij Ricoh Nederland. “De CO2-calculator van Ricoh is speciaal ontworpen voor de production printing-markt om het milieueffect van printen op digitale productiesystemen van Ricoh te verminderen én het voor onze klanten mogelijk te maken CO2-neutrale diensten aan te bieden. Deze certificering geeft aan dat we op de goede weg zijn met ons Carbon Balanced Printing Programme.”

De CO2-calculator berekent de hoeveelheid CO2 die bij iedere printopdracht wordt gegenereerd door tijdens het productieproces van een bepaalde printopdracht te kijken aar het energieverbruik, de toner en het substraat. In de berekening wordt ook de uitstoot meegenomen die wordt veroorzaakt door het leveren van onderdelen, verbruiksmaterialen en diensten door Ricoh.

Aan de hand van deze gegevens kunnen aanbieders van printdiensten hun uitstoot waar mogelijk verminderen en optimaliseren voordat de resterende, onvermijdelijke CO2-uitstoot wordt gecompenseerd door zogenaamde CO2-credits, die afkomstig zijn uit projecten voor schone energie die Ricoh ondersteunt.

Kolen stelt: “Dankzij onze transparante werkwijze en toegewijde benadering om elke stap in de printproductie zo duurzaam mogelijk te maken, hebben we deze prestigieuze certificering kunnen behalen. Het ondersteunt tevens onze continue inspanningen om de milieueffecten van onze eigen bedrijfspraktijken en die van onze klanten te verminderen en tegelijkertijd aanbieders van printdiensten in staat te stellen hun klanten CO2-neutrale diensten aan te bieden. We kunnen aanbieders van printdiensten bovendien helpen inzien welke belangrijke gevolgen CO2-neutrale productie kan hebben. Hierdoor kan er niet alleen verder op het productieproces worden bespaard, maar kunnen er ook nieuwe klanten worden aangetrokken die actief op zoek zijn naar een duurzamere benadering. Via ons Carbon Balanced Printing Programme hebben onze klanten toegang tot een schat aan informatie die hen helpt bij de verandering naar een efficiëntere, groenere bedrijfsvoering en waarmee ze hun klanten de steeds vaker gevraagde duurzaamheid kunnen garanderen.”

Directeur John Stack van PMC voegt hieraan toe: “Gebruikers van het Ricoh Carbon Balanced Printing Programme en hun klanten kunnen dankzij deze certificering er zeker van zijn dat de methode voor het berekenen van de CO2-voetafdruk aan deze internationale standaard voldoet en als zodoende is gecertificeerd door een op de grafische sector gespecialiseerde, onafhankelijke certificatie-instelling. Dit stelt klanten in staat het milieueffect van gedrukte producten te beoordelen, en dat niet alleen eenmalig, maar over een langere tijdsperiode en in vergelijking met andere producten.”

 

Rate this post

Print Friendly