BCT, leverancier op het gebied van Enterprise Information Management, ontwikkelt factuurherkenningssoftware om het verwerken van digitale facturen van verschillende formaten te vereenvoudigen. Hiermee wil het bedrijf het gebruik van digitale facturen aanjagen. BCT verwacht de herkenningssoftware in oktober 2013 op de markt te brengen.

“E-facturatie kan bedrijven veel tijdswinst, gemak en overzicht opleveren”, zegt Jerry Lenaerts, Manager Knowledge Domain Finance & Compliance bij BCT. “De adoptie van digitale facturen stagneert op dit moment echter, doordat er verschillende formaten naast elkaar bestaan. Organisaties die hun factuurverwerking willen digitaliseren weten hierdoor niet welk formaat ze het beste kunnen aanhouden en leveranciers van financiële software weten niet welk formaat ze het beste kunnen faciliteren. Daarom wachten ze af.”

Onafhankelijk van formaat

Om de impasse te doorbreken ontwikkelt BCT software die de verschillende factuurformaten herkent en omvormt tot het formaat dat de gebruiker nodig heeft om de facturen verder te kunnen verwerken. “Straks maakt het niet uit of de factuur die binnenkomt van papier, pdf, HR-XML-, UBL of welk ander XML-formaat dan ook is. Onze software verzamelt alle relevante data en zet deze in het gewenste formaat door naar het boekhoudsysteem”, zegt Lenaerts.

Zelflerend

Voor de ontwikkeling van deze software gebruikt BCT de kennis die het bedrijf eerder opdeed met het maken van herkenningssoftware voor pdf’s. Het principe is hetzelfde: ieder document bevat bepaalde informatie, zoals een rekeningnummer, een adres of een factuurkenmerk; alleen bevindt deze informatie zich soms op een andere plek, of heeft deze een andere naam. De nieuwe software zal, net als de herkenningssoftware voor pdf’s, zelflerend zijn, zodat deze steeds accurater wordt en ook toekomstige nieuwe formaten goed kan verwerken.

In feite bouwt BCT met deze software een extra tussenstap in in de verwerking van facturen. Lenaerts: “Mocht er op termijn toch eenduidigheid ontstaan over het te gebruiken XML-formaat, dan juichen wij dat toe. Het heeft namelijk onze voorkeur het aantal vertaalslagen in de digitale keten te beperken. Maar tot het zover is, zorgen we er met deze oplossing voor dat het ontbreken van een universeel formaat de adoptie van digitale facturen niet in de weg staat.”

 

Rate this post

Print Friendly