Berlijn 25 juli 2103 – The Document Foundation kondigt LibreOffice 4.1. aan, niet alleen het beste vrije office-pakket ooit, maar ook het office-pakket dat de meeste interoperabiliteit biedt. LibreOffice 4.1 kent een groot aantal verbeteringen op het gebied van document compatibiliteit, die de mogelijkheden vergroten om kennis te delen met gebruikers van merkgebonden software terwijl de oorspronkelijke opmaak en inhoud gehandhaafd blijven.

Interoperabiliteit is een kern-waarde van LibreOffice, dat sinds begin 2012 de de-facto standaard is voor migraties naar vrije office-software.

Er zijn talloze verbeteringen aangebracht in de filters voor het importeren en exporteren van Microsoft OOXML en ook aan de filters voor de oude bestandsformaten van Microsoft Office en RTF. De meeste van deze verbeteringen vloeien voort uit de bijdragen van gecertificeerde ontwikkelaars die migratieprojecten ondersteunen binnen het kader van een zakelijk supportcontract.

De interoperabiliteit wordt ook verbeterd door andere nieuwe mogelijkheden. Eén ervan is het insluiten van lettertypen in Writer, Calc, Impress en Draw, wat helpt voor het behouden van een goede weergave in situaties waarin een lettertype, dat is gebruikt bij het maken van een document, niet is geïnstalleerd op de andere computer. Ook zijn er import en export van functies die nieuw zijn in Excel 2013 toegevoegd, voor ODF OpenFormula compatibiliteit.

Naast interoperabiliteit biedt LibreOffice 4.1. ook een groot aantal nieuwe functies en verbeteringen in andere delen van het pakket. Deze worden hier genoemd: http://nl.libreoffice.org/download/4-1-0-nieuwe-functies-verbeteringen/

LibreOffice 4.1 importeert ook een aantal van de AOO functies, inclusief de Symphony Zijbalk, die als experimentele functie is toegevoegd. Er wordt gewerkt aan verbeteringen en integratie met de widget layout techniek (die het paneel dynamisch aanpasbaar maakt en het gedrag gelijk aan LibreOffice dialoogvensters).

LibreOffice 4.1 komt aan het einde van een aanzienlijk ontwikkelproces, dat onlangs werd geschetst op de blog van de stichting: http://wp.me/p1byPE-q0.

Voor de functies en verbeteringen is er een samenvatting op deze pagina: https://www.libreoffice.org/features/why-libreoffice/.

Over twee maanden, op 25 september 2103, zal de LibreOffice gemeenschap bijeenkomen in Italië voor de derde LibreOffice Conferentie, als gast van de afdeling Computer Science van de Milan State University.

Meer informatie is er op de website van de conferentie: http://conference.libreoffice.org/2013/en. De Oproep voor Bijdragen is open tot en met zondag 4 augustus.

Rate this post

Print Friendly