Driebergen, 2 mei 2013 – In 2012 hebben leveranciers van oplossingen en diensten op het gebied van elektronische factuurverwerking en Purchase2Pay hun omzet met gemiddeld 7,7% zien toenemen. Daarnaast realiseerden zij een groei in het aantal projecten van 24%. Dat blijkt uit het jaarlijkse marktonderzoek van Strategy Partners. De marktresearch- en strategieadviesorganisatie analyseerde hiervoor veertien pakketleveranciers en implementatiepartijen, die actief zijn op de Nederlandse markt voor elektronische factuurverwerking en Purchase2Pay.

Strategy Partners voerde het onderzoek voor de vijfde keer uit. “Iedere onderneming presenteert dit jaar positieve resultaten, maar er zijn wel duidelijke verschillen”, aldus Hans Kaashoek, managing partner van Strategy Partners. “Wat we zien is dat de markt onder druk staat en de geldwaarde van de nieuwe projecten afneemt. Klanten kopen minder snel een totaaloplossing, maar richten zich meer en meer op een stapsgewijze implementatie met deelprojecten of een voorgedefinieerde oplossing met een duidelijk omlijnde functionaliteit. En dat doen ze het liefst tegen een zo vast mogelijke prijs.”

Elektronische factuurverwerking ook voor kleinere organisaties

In totaal verkochten de veertien leveranciers 470 nieuwe projecten – net zoveel als in 2011. Het gemiddelde document/transactievolume voor de nieuwe projecten nam iets af en ligt nu rond de 29.500 per jaar. In 2011 was dit nog 33.000. Sectoren die het bovengemiddeld goed doen zijn handel, transport & distributie, zakelijke dienstverlening en onderwijs & kinderopvang. De recreatie- & hotelsector is sterk in opkomst.

Integratie met Exact, AFAS, SAP, Accountview, Unit4 populair

Populair blijken de koppelingen van de e-facturatie- en P2P-oplossingen met de financiële pakketten van Exact (33% van het totale aantal koppelingen), AFAS (12%) en SAP (9%). De koppelingen met Accountview (6%), Unit 4 (5%) en MS Axapta (3%) kregen ook steeds meer aandacht. De gebruikers van alle nieuwe projecten in 2012 verwachten met de aangeschafte oplossingen in totaal 14,8 miljoen documenten of transacties te gaan verwerken. Kaashoek: “Slechts een gering deel hiervan bestaat uit volledig digitale factuurontvangst, -verwerking of -verzending. Klanten profiteren eerst zelf van de interne kosten- en procesvoordelen van digitale factuurverwerking, voordat ze overgaan op een volledig digitaal proces met hun toeleveranciers of afnemers.”

Digitale Postkamer krijgt vorm

Daarnaast zien we ook dat de ontvangst en classificatie van ontvangen facturen steeds meer een onderdeel wordt van een meer generieke digitale postkamer”, constateert Kaashoek. “Dat geldt ook voor document- en dossierbeheer. Dit verklaart de sterke groei van de additionele projecten bij reeds bestaande klanten. Om het bredere oplossingpallet te kunnen leveren, ontstaan steeds meer samenwerkingsverbanden tussen leveranciers uit de diverse marktsegmenten. Van overnames of consolidatie is in de softwaresector nog geen sprake – in tegenstelling tot het volledig digitale e-invoicing- en factuurexchangesegment waarin recentelijk SAP Ariba en Sterling Commerce kocht en Basware Certipost opkocht. Internationale en grote handelsorganisaties zoeken één digitaal platform dat ze in verbinding brengt met zo veel mogelijk in- en verkooprelaties in de bedrijfsketen.

Onderzochte oplossingen

De veertien geanalyseerde pakketleveranciers en implementatiepartijen zijn: 20/20 vision, Basware Nederland, BCT, DDInformatica, Docspro, Easy Systems, ICreative, ISProjects, K+V, ProActive Software, ReadSoft, Ricoh, Scansys en Simac Document Solutions. Het totale aantal medewerkers voor ontwikkeling, verkoop en implementatie van deze bedrijven is ongeveer 275, met een gemiddelde bedrijfsomvang van 21 FTE. De totale omzet van deze organisaties in 2012 bedraagt 41 tot 42 miljoen euro.

Rate this post

Print Friendly