Berlijn, 7 februari 2013 – The Document Foundation kondigt LibreOffice 4.0 aan, het vrije officepakket waar de gemeenschap van heeft gedroomd sinds 2001. LibreOffice 4.0 is de eerste versie die de doelen laat zien die door de gemeenschap zijn genoemd bij de aankondiging in september 2010: een schonere en slankere code-basis, een aantal verbeterde functies, betere interoperabiliteit, een ecosysteem met grotere diversiteit en meer leden.

LibreOffice 4.0: een gemeenschap in rep en roer

In minder dan 30 maanden is LibreOffice enorm gegroeid, om het grootste onafhankelijke vrije softwareproject te worden dat is gericht op desktop-productiviteit voor eindgebruikers. Onze open, uitnodigende stijl van besturen en copyleft licentie zijn belangrijk geweest in het aantrekken van meer dan 500 ontwikkelaars, waarvan driekwart bestaat uit onafhankelijke vrijwilligers. Zij waren in staat om meer dan 50.000 codebijdragen te doen.

De code-basis die dat heeft opgeleverd verschilt behoorlijk van de originele, omdat enkele miljoenen regels code zijn verwijderd en toegevoegd, nieuwe functies zijn toegevoegd, bugs en regressies zijn opgelost. Er zijn state-of-the-art C++ constructies ingevoerd, hulpmiddelen zijn vervangen, verouderde methoden en overbodige bibliotheken zijn gedumpt, en er zijn vijfentwintig duizend regels commentaar van het Duits vertaald naar het Engels. Dit alles maakt de code makkelijker te begrijpen en beter geschikt voor de toevloed aan nieuwe leden naar onze gemeenschap.

“LibreOffice 4.0 is een mijlpaal in interoperabiliteit en een uitstekende basis voor ons voortgaande werk om de gebruikersinterface te verbeteren” aldus Florian Effenberger, Voorzitter van het bestuur. “Ons project is niet alleen in staat om regelmatig nieuwe ontwikkelaars aan te trekken, maar het creëert ook een transparant platform voor samenwerking, gebaseerd op een sterke Vrije Software-Ethiek, waarbij ontwikkelaars die worden gesponsord door bedrijven en die vrijwillig zijn werken aan hetzelfde doel”.

LibreOffice 4.0: de nieuwe functies

LibreOffice 4.0 biedt een groot aantal nieuwe zaken, die worden genoemd op deze pagina: https://nl.libreoffice.org/download/4.0-nieuwe-functies-en-verbeteringen/

  •  Integratie met content en document management systemen – waaronder Microsoft Sharepoint 2010, Alfresco, Nuxeo, OpenText, SAP NetWeaver Cloud Service, FileNet P8 – door middel van de CMIS standaard.
  • Betere interoperabiliteit met DOCX en RTF documenten, dankzij verschillende nieuwe functies en verbeteringen zoals de mogelijkheden om ink annotaties te importeren en notities te koppelen aan een tekst-selectie.
  • De mogelijkheid om Microsoft Publisher documenten te importeren, en verdere verbetering van de Visio import filters met onder andere de toevoeging van de onlangs aangekondigde 2013 versie.
  • Aanvullend geleidelijke verbeteringen in de gebruikersinterface, waaronder integratie met Unity en de ondersteuning van Firefox Themes (of Personas), om LibreOffice een persoonlijk uiterlijk te geven.
  • De introductie van een widget lay-out techniek voor dialoogvensters, die het makkelijker maakt om elementen te vertalen, aan te passen of te verbergen, en wat de complexiteit van de code vermindert. Het is een fundament voor verdere verbetering aan de gebruikersinterface.
  • Een verschillende kop- en voettekst op de eerste pagina van een Writer document, zonder dat het nodig is een apart paginaopmaakprofiel te gebruiken.
  • Verschillende prestatieverbeteringen in Calc, en nieuwe functies, zoals het exporteren van diagrammen als afbeelding (JPG and PNG) en nieuwe werkblad-functies, zoals die zijn gedefinieerd in ODF OpenFormula.
  • Impress Remote Control voor Android, voor het aansturen van LibreOffice, nu alleen beschikbaar op enkele Linuxdistibuties (ondersteuning binnenkort ook voor Windows en MacOS X en Linux algemeen).
  • Significante prestatieverbeteringen bij het laden of opslaan van vele typen documenten, met bijzondere verbeteringen voor grote ODS en XLSX werkbladen en RTF bestanden.
  • Op het gebied van code-ontwikkeling is er een belangrijke verbetering bij het maken van de bijdragen, dankzij het gebruik van Gerrit: een web-gebaseerd code review systeem, dat handige taken aanbiedt voor projecten die werken met het Git versie controle systeem.

LibreOffice 4.0: onder de motorkap

Er is een aantal verbeteringen en reparaties dat primair van belang is voor ontwikkelaars: https://wiki.documentfoundation.org/ReleaseNotes/4.0#API_Changes.

Over het algemeen is er een uitstekende compatibiliteit bewaard voor oude extensies, maar in de toekomst zullen de ontwikkelaars actiever werken aan het ontwikkelen van de UNO APIs, waarbij, gedurende de serie LibreOffice 4.x, elke zes maanden meer functies afgekeurd en uiteindelijk verwijderd worden.

Gedurende de laatste zeven maanden, sinds de start van de lijn met LibreOffice 3.6, hebben ontwikkelaars meer dan 10.000 code-bijdragen geweest gedaan. Gemiddeld één bijdrage per dertig minuten, inclusief weekenden en vakanties. Dit is nog een bewijs van de grote vitaliteit van het project.

 

Rate this post

Print Friendly