The Document Foundation viert zijn tweede verjaardag sinds de start van het project op 28 september 2010. Voor het maken van de volgende grote stap start de stichting op 1 oktober een fondswervingscampagne.

Gedurende de afgelopen 12 maanden is de stichting opgericht en gevestigd in Berlijn, zijn het bestuur en de lidmaatschapscommissie gekozen door denleden, waarbij het lidmaatschap is gebaseerd op onderling respect gebaseerd op bijdragen (‘meritocratie’), heeft Intel zich aangesloten als ondersteuner en zijn de LibreOffice 3.5 en 3.6 series gelanceerd. Tevens heeft The Document Foundation prototypes van een versie voor de cloud en voor tablets laten zien, die eind 2013 of begin 2014 beschikbaar zullen komen.

Op 1 oktober start The Document Foundation een fondswervingscampagne om de volgende fase in de ontwikkeling te ondersteunen. “Tot op heden hebben vrijwilligers het meeste werk gedaan dat nodig is om het project te laten functioneren, maar na twee jaar is het noodzakelijk om echt groot te gaan denken”, zegt Italo Vignoly van het Bestuur. “We hadden een droom, en nu duizenden rond de wereld gezorgd hebben dat die is uitgekomen, willen we verder gaan naar de top divisie van de grote software-ontwikkeling en bepleiters van vrije software. Door het doneren in het vierde kwartaal van 2012, zullen de gevers het budget bepalen dat we voor 2013 beschikbaar hebben.”

Leden van de gemeenschap hebben een speciale donatie-pagina gemaakt, met meerdere mogelijkheden waaronder PayPal en creditcards, op http://donate.libreoffice.org, om de fondswervingscampagne te steunen. De pagina wordt steeds bijgewerkt, zodat te zien is wat er al is bereikt en ook welke concrete doelen er met de donaties zijn gerealiseerd.

“Binnen 24 maanden hebben we bereikt waarvan veel mensen dachten dat het onmogelijk was toen het project startte”, zegt Thorsten Behrens, SUSE ontwikkelaar en vicevoorzitter van het bestuur. “We zijn erin geslaagd om een groot aantal mensen te mobiliseren rond het idee dat een onafhankelijke stichting de enige redelijke manier was om een duurzame toekomst te realiseren voor de code uit de OpenOffice-erfenis. Volgens Ohloh zijn we er in geslaagd om in maar twee jaar tijd in grootte, direct na Firefox en Chrome, het derde vrije software-project te zijn dat zich richt op de ontwikkeling van een desktop-programma, met 325 bijdragers gedurende de afgelopen 12 maanden.”

LibreOffice is het resultaat van het gezamenlijke werk van 540 bijdragers, inclusief de voormalige OpenOffice.org ontwikkelaars, die in totaal meer dan 40.000 keer een stuk code, groot of klein, hebben bijdragen. LibreOffice is sneller en betrouwbaarder en biedt meer functies dan de voorgangers en concurrenten. Dit dankzij een groeiende hacker-gemeenschap, waar meer ervaren ontwikkelaars mentor zijn voor de nieuwkomers, zodat die snel in hetwerk kunnen groeien. Binnen de huidige groep bestaat een goede balans tussen mensen die zorgen voor de infrastructuur, die werken aan nieuwe functies en zij die zorgen voor codeverbeteringen.

Het aantal download sinds 25 januari 2011, de datum van de eerste stabiele release, liggen iets boven de 18 miljoen en komen boven de 20 miljoen als er ook de externe websites worden bijgeteld, die precies hetzelfde pakket aanbieden voor downloaden. Aanvullend zijn er miljoenen gebruikers die LibreOffice installeren vanaf een CD, gebrand van de ISO-images die online worden aangeboden of die met tijdschriften in veel regio’s worden verspreid.

Ongeveer 90% van de installaties is op Windows en zo’n 10% op MacOS. Daarnaast krijgen Linuxgebruikers LibreOffice met hun Linuxdistributie. Gebaseerd op IDC gegevens over 2012 voor Linuxinstallaties, schat TDF dat dat er zo’n 30 miljoen zijn, omdat LibreOffice met alle Linuxdistributies wordt geleverd.

De gemeenschap rond TDF komt van 16 tot 19 oktober samen in Berlijn voor de tweede LibreOffice Conferentie zie http://conference.libreoffice.org Geïnteresseerden kunnen zich tot 8 oktober registreren op http://conference.libreoffice.org/registration.

LibreOffice kan gedownload worden van http://nl.libreoffice.org

Korte link naar The Document Foundation blog (met de oorspronkelijke Engelstalige aankondiging):
http://wp.me/p1byPE-jO .

 

Rate this post

Print Friendly