Mobiel werken gaat de komende jaren zorgen voor een forse reductie van het aantal werkplekken op kantoren. In 2020 zijn er nog gemiddeld iets meer dan zes bureaus beschikbaar voor elke tien werknemers. Nu zijn dat er nog 8,4, wat een afname betekent van 27 procent. Nederland loopt voorop in deze ontwikkeling: internationaal is de afname van het aantal werkplekken ‘slechts’ 17 procent.

Dat blijkt uit het onderzoek Workplace of the Future, dat is uitgevoerd door Vanson Bourne in opdracht van Citrix. In het onderzoek werden 1.900 IT-managers in negentien landen ondervraagd naar de werkplek van de toekomst. Van de respondenten geeft 29 procent aan dat ze in 2020 veelal niet meer vanuit hun traditionele kantoor zullen werken: het werk wordt verplaatst naar een thuiswerkplek (64%), projectlocaties (60%) of op locatie bij een klant of partner (50%). Ook verwachten de IT-managers dat werknemers toegang zullen krijgen tot bedrijfsapplicaties en data op mobiele werklocaties als hotels, vliegvelden of onderweg.

Het onderzoek laat zien dat steeds meer organisaties mobiele werkstijlen ondersteunen: op dit moment omarmt 24 procent van de organisaties deze manier van werken, in 2014 is dat naar verwachting 84 procent. Bedrijven die al mobiel werken, besparen gemiddeld 15 procent op het aantal werkplekken.

De voornaamste voordelen van mobiel werken zijn volgens de ondervraagden:

• Voor organisaties biedt mobiel werken een flexibelere werkplek (73%), lagere personeelskosten (53%) en minder uitgaves aan onroerend goed (48%). Ook helpt het in het aantrekken (47%) en behouden (44%) van toptalent.

• Voordelen voor medewerkers zijn meer flexibiliteit (65%), hogere productiviteit (62%), minder reistijd (61%) en een betere werk-privé-balans (55%).

Ed Bezooijen, Director Marketing Benelux bij Citrix: “Steeds meer bedrijven stimuleren hun medewerkers om buiten kantoor te werken. Ze zien er ook de voordelen van in: niet alleen een besparing in de vierkante meters kantoorruimte, maar ook hogere productiviteit en flexibiliteit. De technologie om mobiel werken mogelijk te maken is al beschikbaar; bedrijven die deze mogelijkheden omarmen kunnen een voorsprong opbouwen ten opzichte van de concurrentie.”

 

Rate this post

Print Friendly