Hoewel ‘cloud computing’ de meest besproken technologische trend is, blijkt dat het meerendeel van de Amerikanen geen idee heeft wat het inhoudt en hoe het werkt. Uit onderzoek van Citrix, uitgevoerd door Wakefield Research, blijkt dat de meeste Amerikanen denken dat de cloud te maken heeft met het weer. Ook opvallend: de ondervraagden die wel weten wat cloud computing inhoudt, noemen als grootste voordeel de mogelijkheid om thuis te werken zonder je eerst aan te moeten kleden. Het goede nieuws is dat respondenten die niet precies weten wat cloud computing is wel de economische voordelen erkennen en cloud computing benoemen als motor voor groei van de organisatie.

Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 1.000 volwassenen in de Verenigde Staten en toont aan dat ondanks dat cloud computing veelvuldig wordt gebruikt, er toch veel onduidelijkheden over bestaan. Zo denkt bijvoorbeeld 51 procent van de ondervraagden, waaronder een groot deel van de Y-generatie, dat een storm schade kan berokkenen aan de cloud. Bijna een derde ziet cloud computing als iets dat in de toekomst breed uitgerold zal gaan worden, terwijl maar liefst 97 procent zelf nu al gebruik maakt van cloud-diensten door middel van online winkelen, internetbankieren, sociale netwerken en het online delen van documenten. Ondanks deze verwarring denkt bijna zestig procent dat de werkplek van de toekomst volledig in de cloud is. Dit houdt in dat mensen de mogelijkheden van de cloud gaan onderzoeken, omdat ze bang zijn dat ze anders achterlopen.

De resultaten van het onderzoek geven aan dat er een discrepantie is tussen wat Amerikanen daadwerkelijk weten, wat ze denken te weten en in hoeverre ze al gebruik maken van cloud computing. Hieronder volgen de meest opvallende resultaten uit het onderzoek:

 • Mensen doen alsof ze veel weten over cloud computing.
  Ruim één op de vijf (22%) Amerikanen geeft toe dat hij beweert te weten wat cloud computing is of hoe het werkt, terwijl dat niet het geval is. Een derde liegt hier zelfs over tijdens sollicitatiegesprekken.
 • Je bent niet de enige die geen idee heeft.
  Het grootste deel van de respondenten geeft toe dat hij weinig af weet van de cloud, 56 procent denkt dat andere mensen die praten over cloud computing geen idee hebben wat er met het begrip bedoeld wordt.
 • Wat is cloud nou eigenlijk?
  Als mensen gevraagd wordt wat cloud computing is, denkt de meerderheid dat het gaat om een wolk, de hemel of iets dat is gerelateerd aan het weer. Slechts 16 procent denkt aan een computernetwerk die het opslaan, delen en toegang krijgen tot data mogelijk maakt door middel van apparaten die toegang hebben tot het internet.
 • Veel mensen gebruiken het, weinig begrijpen het.
  Meer dan de helft (54%) van de Amerikanen zegt nooit gebruik te maken van cloud computing, terwijl 95 procent dit wel doet. Zo bankiert 65 procent online, shopt 63 procent online, gebruikt 58 procent sociale netwerksites en speelt 45 procent wel eens een online game.
 • Kan cloud computing de economie redden?
  Ondanks dat de meeste respondenten niet precies weten wat de cloud is, zien ze er wel mogelijkheden voor. Nadat ze meer informatie over de cloud hebben vergaard, ziet 68 procent van de respondenten er de economische voordelen van in. Kostenbesparing, organisatiegroei en meer engagement zijn enkele voordelen die genoemd worden.
 • Bijkomende voordelen van cloud computing.
  Respondenten zien ook andere, minder voor de hand liggende, voordelen van cloud computing. Zo vindt 40 procent van de ondervraagden het prettig om zonder kleding aan het werk te gaan, een derde opent graag bestanden terwijl hij op het strand aan zijn kleurtje werkt en 35 procent kan informatie delen met mensen die ze liever niet persoonlijk ontmoeten.
 • Zorgen over kosten, veiligheid en privacy. Ondanks alle voordelen van de cloud zien de respondenten toch nog redenen om niet over te stappen op de cloud. Onder respondenten die geen cloud-diensten afnemen zijn de grootste bezwaren die over kosten (34%), veiligheid (32%) en privacy (31%).

“Het onderzoek wijst uit dat ondanks cloud computing steeds meer ingeburgerd raakt, er toch nog een groot verschil is tussen perceptie en realiteit rondom cloud”, zegt Peter van Leest, Acting Area Vice President Benelux van Citrix. “Hoewel dergelijke aanzienlijke veranderingen normaal gesproken geruime tijd duren, vindt de verschuiving van het PC-tijdperk naar het cloud-tijdperk in een opvallend snel tempo plaats. De meeste Amerikanen staan positief tegenover cloud computing. Wanneer ze zich meer verdiepen in de ontwikkeling, zullen ze ontdekken dat het de balans tussen werk en privé sterk kan verbeteren.”

 

Rate this post

Print Friendly