Derde Ricoh Pro C901 full colour productiesysteem voor specialist in online printservices

Nextprint in Rosmalen koos tijdens drupa voor een derde Ricoh Pro C901. “Een weloverwogen keuze”, benadrukt Nextprint-directeur Joep van Boxtel. Hij doelt daarmee niet alleen op de langdurige relatie met Ricoh, maar ook op de goede ervaringen met de twee Pro C901-systemen die sinds een jaar het voortdurend groeiend printvolume in full colour verwerken. Tegelijkertijd neemt ook de hoeveelheid zwart-wit afdrukken op de productiesystemen van Ricoh nog altijd toe, stelt Van Boxtel vast: “In het afgelopen halfjaar steeg het volume in kleur met ruim 5 procent, en zwart-wit zelfs met 13 procent.”

Nextprint is uitgegroeid tot een specialist in “het beheersen en beheersbaar maken van document- en informatiestromen”, vertelt Van Boxtel. In Nederland richt het bedrijf zich vooral op uitgeverijen en op de onderwijsmarkt: “We zien ‘web-to-print’ en ‘printing-on-demand’ bij die opdrachtgevers nu echt doorbreken. En omdat wij al langer gewend zijn op dat gebied maatwerk te leveren, kunnen we daar snel en goed op inspelen.”

In 2009 startte Nextprint bovendien, onder de naam PrijsPrinter.nl, een online copyshop om nieuwe markten aan te boren met gestandaardiseerd printwerk. Het concept sloeg direct aan en inmiddels is Nextprint ook actief met webshops in Duitsland, Frankrijk, en België – de verovering van het Verenigd Koninkrijk staat voor het laatste kwartaal van 2012 in de planning. Al het online bestelde printwerk wordt in Rosmalen vervaardigd. “En dat gaat hard”, zegt Van Boxtel: “Onze internet-business groeit met 30 tot 40 procent per jaar.”

In antwoord op de toenemende vraag naar full colour drukwerk ging Van Boxtel begin 2011 op zoek naar het productiesysteem dat het beste bij Nextprint zou passen. Uit een uitgebreide vergelijking van mogelijk geschikte systemen kwam de Ricoh Pro C901 als duidelijke winnaar naar voren. Al snel werd ook een tweede Pro C901 geïnstalleerd: “Ze voldoen volledig aan onze verwachtingen, maar we zitten ook nu alweer tegen de grenzen van onze capaciteit aan. Om de verdere groei goed aan te kunnen en over dezelfde gunstige prijs/kwaliteitverhouding te blijven beschikken, hebben we tijdens drupa dus voor een derde Pro C901 gekozen.”

De keuze voor de Ricoh Pro C901 was voor Nextprint ook aanleiding om deel te nemen aan het Carbon Balanced Production Printing programma – één van de business development diensten uit het uitgebreide portfolio van Ricoh. Het bijbehorende certificaat stelt Nextprint in staat om haar opdrachtgevers CO2-neutraal geproduceerd drukwerk aan te bieden: “We hebben de webshop in Frankrijk vorig jaar als eerste helemaal ‘groen’ gemaakt en rollen dat nu ook uit in Duitsland. Daarnaast hebben we bijvoorbeeld het vervoer CO2-neutraal gemaakt en zijn we met papierleveranciers in gesprek over verdere stappen naar duurzaam ondernemen.”

Van Boxtel voorziet dat de volumestijgingen in het eerste halfjaar zich ook in de tweede helft van het jaar zullen voortzetten, in full colour maar zeker ook in zwart-wit: “Veel van onze nieuwe opdrachtgevers brengen ook nieuw zwart-wit volume met zich mee. Onlangs bereikte een van onze twee Digimasters de mijlpaal van maar liefst 100 miljoen afdrukken. En daar gaan er nog heel wat bijkomen.”

Rate this post

Print Friendly