Er moet toekomst zijn voor postbezorgers die flexibel willen werken en niet op basis van een arbeidsovereenkomst aan de slag willen. Vanzelfsprekend moet in alle gevallen dan wel de norm van minimumloon gehaald worden, maar is de keuze van contractvorm aan het individu Dat bepleitte Tweede Kamerlid Erik Ziengs donderdag 23 augustus tijdens een werkbezoek aan Postbedrijf Sandd in Apeldoorn. Met zijn oproep komt Ziengs op voor bezorgers die geen vast arbeidscontract willen, maar daar als gevolg van recente politieke besluiten toe kunnen worden gedwongen.

Ziengs bezocht Sandd om zich persoonlijk op de hoogte te stellen van de ontwikkelingen in de postmarkt en die bij Sandd in het bijzonder. Naast de arbeidsvoorwaarden van postbezorgers vormde ook de door het kabinet aangekondigde aanscherping van het toezicht op de Postmarkt een belangrijk gespreksonderwerp.

Erik Ziengs poste het volgende bericht op zijn Facebook pagina :

Vandaag op werkbezoek bij postbedrijf Sandd in Apeldoorn. In een geliberaliseerde postmarkt horen geliberaliseerde arbeidsverhoudingen. Postbezorgers moeten zelf hun eigen arbeidsvorm kunnen kiezen. Willen ze een vaste baan, dan moet dat kunnen. Willen ze ZZP-er worden, dan moet dat ook kunnen. Als de minimumloonnorm maar gehaald wordt. Wat de postmarkt nodig heeft is een level playing field: gelijke spelregels voor iedereen. http://www.facebook.com/#!/erik.ziengs

Tijdens het werkbezoek heeft Haico Meijerink (CEO Sandd) de succesvolle instroom van medewerkers met een vast arbeidscontract (CAO) kunnen toelichten. Meijerink : “Het was een boeiend gesprek waarbij de heer Ziengs een goed beeld heeft gekregen van de ontwikkelingen en uitdagingen in de (krimpende) Postmarkt. We begrijpen de oproep van Ziengs overigens heel goed. Sandd heeft afspraken gemaakt met vakbonden en politiek over het aanbieden van arbeidsovereenkomsten aan alle bezorgers. Daar zullen we ons ook aan houden. Maar ook voor mensen die niet op basis van een vast contract willen werken, moet bij ons natuurlijk plaats zijn.”

Een snelle invoering van verscherpt toezicht op de Postmarkt is daarnaast bittere noodzaak voor het handhaven van een gelijk speelveld en daarmee voor de werkgelegenheid van tienduizenden mensen. ”

Erik Ziengs (51) is lid van de tweede kamer voor de VVD en heeft Economische Zaken, het Midden- en Kleinbedrijf, de ZZP-ers, het Ondernemerschap, de Regelgeving en de Kleinere Overheid in portefeuille. Meer informatie www.erikziengs.nl

Sandd is één van de grootste postbedrijven van Nederland. Met vaste bezorgdagen, aantrekkelijke tarieven en een betrouwbare goede kwalitatieve dienstverlening bezorgt Sandd sinds 2001 geadresseerd drukwerk voor een uiteenlopende klantenkring van postorderaars tot banken, van verzekeraars en uitgevers tot loterijen en charitatieve instellingen. Sandd heeft inmiddels een marktaandeel van bijna 20%.

 

 

Rate this post

Print Friendly