Samenwerken is noodzakelijk om concurrentieel te blijven
Grafisch samenwerkingsverband Dravik België van start
Samen sta je sterk. Dat is onze kracht. Zaakvoerder Tim de Kraker vat de gedachte achter zijn Dravik Groep eenvoudig samen. Het samenwerkingsverband voor kleine en middelgrote grafische bedrijven heeft de afgelopen jaren zijn waarde in Nederland bewezen en is sinds 1 juni ook actief in België. Zes ondernemingen hebben zich direct al aangesloten, waaronder Drukkerij Vanoverbeke in Vichte: Wij hopen met de Dravik-groep onze positie als kleine onderneming te versterken.
Van elkaar leren
Dravik groeide sinds de start in 2004 uit tot een collectief waarin zon 60 grafische bedrijven – met behoud van de eigen identiteit – actief samenwerken, kennis delen en inkoopvoordeel behalen. In 2012 zal het gezamenlijk behaalde inkoopvolume oplopen naar zon 12 miljoen euro, verwacht De Kraker: Een belangrijk deel van dat bedrag bestaat uit de inkoop van papier, maar we maken bijvoorbeeld ook goede afspraken over verzekeringen of FSC-certificeringen. We streven er voor onze leden voortdurend naar kosten te verlagen en opbrengsten te verhogen. Hij benadrukt ook het belang van het delen van ervaringen binnen Dravik: Door van elkaar te leren kun je vaardigheden combineren en vergroot je je innovatiekracht.
Kaarten worden herschud
Erik Matthys van Grafisch Groep Matthys (Turnhout) kende de uitstekende werking en reputatie van Dravik Nederland al: In België is samenwerking onder grafische collega’s een stuk minder evident. De grafische ondernemingen hebben vaak een familiale structuur en handelen elk vanuit hun eigen individuele positie. De kaarten worden momenteel echter grondig herschud omwille van de problemen in de grafische sector. In die optiek is een probleem een opportuniteit en wordt samenwerken dus een stuk belangrijker.
Samen oplossingen zoeken
Swa Van Dingenen is namens Drukkerij Van Dingenen in Laakdal een enthousiast voorstander van het Dravik samenwerkingsverband: Ik ben er van overtuigd dat een kleine KMO-drukkerij als de onze – met negen medewerkers – in de huidige grafische markt genoodzaakt is om samenwerkingsverbanden aan te gaan om concurrentieel te blijven. Niet alleen qua aankoopbeleid, maar zeker ook om kennis te delen met collega-bedrijfsleiders van vergelijkbare grafische ondernemingen. Zo kun je samen zoeken naar oplossingen om in de huidige marktomstandigheden het hoofd boven water te houden, maar bijvoorbeeld ook FSC, ISO en andere milieu-gerelateerde toekomstplannen bespreken.
Gezamenlijke acties
Lindseth Syvertsen van Drukkerij Vanoverbeke heeft eveneens hoge verwachtingen van de deelname aan Dravik en vult aan: Gezamenlijke acties op gebied van aankoop, publiciteit, web-to-print, enzovoort, zouden ons een voordeel moeten opleveren. Ook de communicatie met de andere spelers kan ons een beter inzicht geven over hoe we onze eigen inkoop, productie en personeelsbeleid kunnen verbeteren.
Succesvolle start
Behalve Drukkerij Van Dingenen, Drukkerij Vanoverbeke en Grafisch Groep Matthys sloten ook Gillis Printing Company (Brussel), Drukkerij-Uitgeverij DeMol (Sint-Genesius-Rode) en Bolton (Aalst) zich inmiddels aan bij Dravik België. Tim de Kraker heeft met verschillende leveranciers interessante preferred supplier-afspraken kunnen maken, waar Dravik-leden direct van kunnen profiteren. Hij ziet na deze succesvolle start kans om op termijn uit te groeien naar een samenwerkingsverband met zon 25 Belgische bedrijven. De startbijeenkomst, die eind mei bij Antalis in Kobbegem plaatsvond en waar onder andere Eddy Hagen van VIGC zijn visie op de toekomst van grafische bedrijven gaf, krijgt dan ook zeker een vervolg: Ons doel is een groep te vormen die tot meer in staat is dan elk individuele bedrijf. Samenwerken is een absolute must om activiteiten uit te kunnen breiden, producten te introduceren en nieuwe markten te ontwikkelen.