Basware  implementeert PEPPOL-standaard in e-invoicingoplossingen
Amsterdam, 2 mei 2012 – Basware heeft de PEPPOL-compliant-procedures en -protocollen in alle e-invoicing oplossingen ingebouwd waarmee er voor Basware’s  klanten meer commerciële mogelijkheden in Europa ontstaan. Basware’s klant  Staples Finland is een van de eerste organisaties die gebruikmaakt van de PEPPOL  e-invoicingoplossing standaard.
De doelstelling van PEPPOL (Pan-European Public Procurement Online), dat  onder meer financieel door de Europese Commissie wordt ondersteund, is om de  uitwisseling van digitale facturen en zakelijke bestanden tussen het  bedrijfsleven en de overheid aan te moedigen en op deze manier meer Europees  zakelijk verkeer te stimuleren.
Basware ontwikkelt technologieën en diensten binnen de B-2-B markt, en is  sinds 2008 nauw betrokken bij het PEPPOL-project. Samen met een Europese  Commissie, die graag de marktconnectiviteit en de interoperabiliteit tussen het  bedrijfsleven en de overheid wil uitbreiden, hebben betrokken e-invoicing- en  purchase-to-pay-experts (waaronder Basware) een belangrijke rol gespeeld in de  ontwikkeling van deze nieuwe standaard.
Na de succesvolle planning, ontwikkeling en testperiode van PEPPOL worden  nu de voorgestelde specificaties voor e-invoicing naar het bedrijfsleven  uitgerold. Vanaf vandaag kunnen klanten van Basware, PEPPOL-geschikte digitale  facturen en documenten naar klanten sturen en van leveranciers ontvangen.  Basware’s klanten voldoen daarmee aan de gestandaardiseerde processen voor de  transmissie van digitale facturen naar organisaties in Europa. Terwijl Basware  altijd heeft voorzien in compliance met verschillende factuurformaten of -standaarden komt PEPPOL met een overeengekomen manier van digitaal factureren.  Dit kan worden gezien als een grote voorwaartse stap in toekomstige  samenwerkingsverbanden.
Staples, een klant van Basware en een vooraanstaande leverancier van  kantoorbenodigdheden aan de overheid, is een van de eersten die PEPPOL  e-invoicing gaat gebruiken. Pekka Leppälä, sales director bij Staples, licht  toe: “Als leverancier is het belangrijk om PEPPOL-compliant te zijn en zo aan de  klantenwensen te voldoen. Wanneer verkoop- en factuurprocessen zijn  geharmoniseerd, komt dit de relatie tussen afnemer en leverancier ten goede en  creëert dit nieuwe zakelijke mogelijkheden. En met name richting de  concurrentie, die nog niet compliant is.”
In het nieuwe B2B-commerce-tijdperk biedt de nieuwe PEPPOL-standaardisatie  voordelen voor bedrijven ongeacht welke grootte. De implementatie van PEPPOL  verbetert ook de automatisering van purchase-to-pay, versnelt administratieve  processen, dringt kosten terug en moedigt groene en duurzame aankopen aan.  E-invoicing levert ook meer zakelijke voordelen op, voor zowel afnemer als  leverancier. Afnemers profiteren van geautomatiseerde, foutenvrije facturen die  bijdragen aan het verbeteren van inzicht. Leveranciers op hun beurt profiteren  van snellere betalingen, een verbeterde cashflow en inzichtelijkheid.
Basware’s implementatie van PEPPOL komt drie maanden voordat de Noorse  regering zal instemmen met een voorstel, waardoor alle leveranciers digitaal  moeten factureren volgens de infrastructuur van PEPPOL.
De Agency for Public Management and eGovernment (Difi) zegt dat het mandaat  van de Noorse regering PEPPOL tot ‘ruggengraat van openbaar digitaal factureren  in Noorwegen’ maakt. PEPPOL anticipeert op vergelijkbare eisen van Europese  regeringen in de komende jaren. Olav Astad Kristiansen van Difi: “De hoge  standaarden die door PEPPOL zijn bepaald, zorgen voor verbeterd factureren voor  de publieke autoriteiten. De brede zakelijke gemeenschap zal ook van een  eenvoudiger en efficiënter factuurproces profiteren.”
Esa Tihilä, de CEO van Basware: “PEPPOL is een grote voorwaartse stap in  een open, samenwerkende zakelijk netwerk. Het automatiseren van inkoopprocessen  en een eenduidige manier van werken in Europa zal zakelijke activiteiten zeker  een boost geven, zowel voor het bedrijfsleven als de overheid. Basware gelooft  in openheid en samenwerking tussen alle partijen in diverse netwerken. Onze  ondersteuning tijdens het PEPPOL-initiatief is gebaseerd op de erkenning en het  begrip van het belang van een Europese standaard voor digitale  documentuitwisseling, waarop organisaties kunnen vertrouwen en hun  purchase-to-pay-processen kunnen automatiseren.”
Rate this post

Print Friendly