‘s-Hertogenbosch, 6 maart 2012 – Ricoh introduceert Carbon Balanced Production Printing, een CO2-neutraal printprogramma speciaal bedoeld voor grafimediabedrijven en centrale repro’s. Dit programma helpt printprofessionals het milieueffect van productieprocessen te verminderen door gebruik te maken van Ricoh Pro™ productiesystemen, waarmee ze hun klanten CO2-neutraal drukwerk kunnen garanderen. Het programma, dat uniek is in Europa, richt zich op grafimediabedrijven en centrale repro’s en is erkend door het BSI (British Standards Institution).

Het CO2-neutrale printprogramma bouwt voort op het succes van Ricoh’s bekroonde Sustainability Optimisation Programme, dat ervoor zorgt dat binnen kantooromgevingen CO2-neutraal geprint kan worden. Het nieuwe programma voor printprofessionals bestaat uit drie stappen: 1) analyse van de jaarlijkse CO2-voetafdruk; 2) optimalisatie hiervan door verbetering van de productieprocessen en; 3) compensatie van de resterende, onvermijdelijke uitstoot door CO2-kredieten.

Bij de eerste stap wordt de jaarlijkse CO2-uitstoot van het drukwerk bepaald aan de hand van een grondige analyse van de printactiviteiten. Geanalyseerd worden onder andere de productiesystemen van Ricoh, het gebruikte papier, het energieverbruik, geleverde onderdelen en de reisafstanden van de service engineers om onderhoud aan de machines te verrichten.

Bij de tweede stap wordt de productieomgeving geoptimaliseerd om deze duurzamer te maken. Een CO2-calculator, verkrijgbaar via het Ricoh Business Driver Programma, bepaalt de hoeveelheid CO2 die bij elke printopdracht wordt gegenereerd. Vervolgens wordt vastgesteld hoe de productieprocessen milieuvriendelijker kunnen worden gemaakt – bijvoorbeeld door het gebruik van verschillende soorten gerecyclede media – en worden deze aanpassingen geïmplementeerd. Het hele productieproces wordt voortdurend beoordeeld door de consultants van Ricoh aan de hand van een CO2-analyse. Op basis hiervan stellen ze nog andere manieren voor om het energieverbruik terug te dringen, de hoeveelheid afval te verminderen en de recycleprocessen te verbeteren.

Bij de laatste stap wordt de resterende en onvermijdelijke CO2-uitstoot gecompenseerd door de uitgave van Certified Emission Reductions (CER’s). Deze CO2-kredieten zijn afkomstig van officiële projecten voor schone energie die vallen onder het UNFCCC (United Nations Framework Convention on Climate Change, Klimaatverdrag) waarin Ricoh investeert. Drukwerkleveranciers krijgen dan het certificaat van ‘Ricoh Certified Print Provider’ en ze worden voorzien van de nodige hulpmiddelen en documentatie waarmee ze opdrachtgevers kunnen tonen dat hun printopdracht CO2-neutraal is.

Graham Moore, Business Development Director van de Production Printing Business Group, Ricoh Europe PLC, zegt hierover het volgende: “Inkopers van drukwerk eisen steeds vaker dat duurzame materialen gebruikt worden om bij te dragen aan een vermindering van de CO2-uitstoot van hun organisaties. De grafische industrie heeft al positieve stappen gezet naar meer duurzaamheid door te werken met gerecycled papier en bio-inkt en door minder afval te produceren met printing on demand. Nu organisaties zich willen differentiëren met nieuwe diensten naar hun klanten, biedt CO2-neutraal printen een unieke manier om het milieueffect te verminderen, nieuwe klanten aan te trekken en meer toegevoegde waarde te bieden aan bestaande klanten.”

MultiCopy Leeuwarden, onderdeel van MultiCopy Nederland met 80 vestigingen, profiteert van het CO2-neutrale printprogramma van Ricoh. Bram Boekema, directeur van MultiCopy Leeuwarden zegt: “Ricoh blijft ons helpen bij het differentiëren van ons bedrijf. Het nieuwe Carbon Balanced Production Printing programma opent nieuwe markten voor ons, terwijl het onze klanten op een unieke manier in staat stelt duurzamer drukwerk in te kopen.”

Een andere organisatie dat momenteel gebruikmaakt van het programma is Nextprint in Rosmalen, gespecialiseerd in webshops voor printing on demand. Giel van Boxtel, directeur van Nextprint stelt: “Drukwerkinkopers vragen steeds vaker om CO2-neutraal drukwerk. Dankzij het Carbon Balanced Production Printing programma van Ricoh kunnen wij ons onderscheiden door een volledig CO2-neutraal productieproces aan te bieden.”

Hans Breuker, Senior Manager van BSI, een internationaal onafhankelijk certificeringinstituut die bekend staat om haar uiterst kritische testen, meent het volgende: “Het Carbon Balanced Production Printing programma van Ricoh is transparant en robuust, zoals blijkt uit onze onafhankelijke audit. Via dit programma biedt Ricoh printprofessionals de mogelijkheid om duurzaam te printen aan de hand van een ‘best practices’ aanpak. Zo kunnen zij hun activiteiten op een duurzamere manier uitvoeren en deze verantwoorde aanpak vervolgens ook delen met hun klanten.”

Graham Moore: “Het is Ricoh een genoegen haar dienstverlening uit te breiden met het Carbon Balanced Production Printing programma, omdat dit overeenkomt met onze inzet voor de vermindering van het milieueffect die wij al sinds de oprichting nastreven. Niet alleen voor onze eigen activiteiten, maar ook bij onze klanten. Printprofessionals kunnen hun opdrachtgevers zo een CO2-neutraal drukwerk garanderen.”

Het Carbon Balanced Production Printing programma van Ricoh voor het CO2-neutraal produceren van drukwerk is nu beschikbaar in heel Europa. Ga naar www.ricoh-europe.com/carbonbalanced voor meer informatie.

Het Carbon Balanced Production Printing programma van Ricoh zal van 3-16 mei worden gepresenteerd op de drupa 2012 in Düsseldorf, Duitsland, in hal 8a. Ga naar www.ricoh.nl/drupa2012 voor nieuws en updates.

Rate this post

Print Friendly