De Universiteit Hasselt heeft een wereldprimeur beet: De onderzoeksgroep Functionele Morfologie van het UHasselt-onderzoeksinstituut BIOMED ontwikkelde de methode achter de allereerste op maat gemaakte en 3D-geprinte onderkaak ooit. Dit in samenwerking met Xios Hogeschool, Katholieke Universiteit Leuven, de Mond-,  Kaak- en Aangezichtschirurgen van het Orbis Medisch Centrum Sittard-Geleen (Nederland), Xilloc Medical BV (Maastricht, Nederland) en LayerWise NV (Leuven). Voor de eerste keer werd enkele maanden geleden een volledige onderkaak vervangen bij een patiënte. Met deze ingreep werden belangrijke vitale functies (ademhaling, spraak, kauwen, gevoel) en esthetiek gered, die anders verloren gegaan zouden zijn. Dat 3D-printing nu ook voor een volledig onderkaakimplantaat gebruikt wordt, is uniek. “De introductie van geprinte implantaten is zoals de eerste stappen op de maan: voorzichtig, maar toch met stevige tred”, aldus prof. dr. Jules Poukens van BIOMED.

Unieke behandelmethode
De onderkaak van een 83-jarige patiënte was ernstig geïnfecteerd. Chirurgische verwijdering van de volledige onderkaak was dan ook noodzakelijk. Om slik- en kauwbewegingen en een vrije ademhalingsweg te kunnen behouden, moest de kaak onmiddellijk hersteld worden. Met de leeftijd van de patiënte in het achterhoofd, werd voor een op maat gemaakt implantaat gekozen in plaats van voor de klassiek toegepaste microchirurgische hersteloperaties. Zo werd de vrouw een erg lange en risicovolle ingreep bespaard en kon de volledige kaak onmiddellijk hersteld worden. Deze nieuwe behandelmethode is uniek. Het is het eerste op maat gemaakte implantaat ter wereld ter vervanging van een gehele onderkaak. Ook de innovatieve wijze van vervaardiging van het onderkaakimplantaat, door middel van 3D-printing van titaniumpoeder, is uniek.

Dokter en ingenieur samen aan ontwerpcomputer en operatietafel
De nieuwe methode werd ontwikkeld binnen de onderzoeksgroep Functionele Morfologie van het onderzoeksinstituut  BIOMED van de UHasselt  (prof. dr. Jules Poukens, prof. dr. Ivo Lambrichts, dr. Ingeborg van Kroonenburgh) in samenwerking met ingenieurs van de XIOS Hogeschool (dr. ir. Michäel Daenen), de Katholieke Universiteit Leuven (prof. dr. Jos Vander Sloten), de Mond-,  Kaak- en Aangezichtschirurgen van het Orbis Medisch Centrum Sittard-Geleen (NL) en Xilloc Medical BV uit Maastricht (NL) (ing. Maikel Beerens).

De firma LayerWise NV uit Leuven (dr. ir. Peter Mercelis, ir. Ruben Wauthlé)  vervaardigde het implantaat uit titanium door middel van additieve Laser Melting technologie, een specifieke vorm van 3D-printing. Zowel het designen, het verwerken als het maken van het implantaat, gebeurde digitaal. “Computertechnologie zal een ware revolutie veroorzaken in de medische wereld. We moeten alleen nog leren ermee om te gaan,” voegt prof. dr. Jules Poukens toe, “De dokter en ingenieur samen aan de ontwerpcomputer en de operatietafel: dat is pas echt vernieuwend.”

Het implantaat weegt ongeveer 107 gram. Dat is iets zwaarder dan een ‘natuurlijke’ onderkaak, maar zeker niet storend. Bij andere methodes kan het twee dagen duren voor een implantaat volledig klaar is. Met 3D-printing was de klus in een paar uur geklaard. De firma Cam Bioceramics BV uit Leiden (NL) voorzag het implantaat van een innovatieve kunstbot coating. Dit draagt bij tot een goede integratie van het implantaat. De sleuven, voor het doorvoeren van de aangezichtszenuwen, en de kaakkopjes werden op hoogglans gepolijst. Het implantaat werd ook voorzien van openingen om in een latere fase kunstmatige tandwortels en een passend kunstgebit te kunnen aanbrengen.

Nagenoeg normale spraak –en slikfunctie na 1 dag
De patiënte onderging de operatie in narcose in juni 2011 in het Orbis Medisch Centrum Sittard-Geleen. Tijdens de operatie werd de ontstoken onderkaak verwijderd en vervangen door het vooraf op maat gemaakte implantaat. De vorm van het aangezicht werd daarbij hersteld. De patiënte had de dag na de operatie al een nagenoeg normale spraak- en slikfunctie. De chirurgische genezing kwam in eerste instantie traag op gang, maar verliep uiteindelijk voorspoedig dankzij de juiste antibiotica.

Intensieve multidisciplinaire samenwerking
Patiëntspecifieke implantaten zijn een uitstekende aanvulling op de al aanwezige microchirurgische technieken en zullen in de toekomst meer en meer gebruikt worden bij herstel van lichamelijke defecten. De ontwikkeling van dit implantaat was enkel mogelijk door toepassing van nieuwe, innovatieve technologie en door een intensieve multidisciplinaire samenwerking tussen meerdere landen. Deze samenwerking werd vorige week bekroond met de toekenning van de prestigieuze prijs (AdditiveManufacturing.be) voor beste innovatie op het gebied van 3D-printing op het RapidPro congres 2012.

 

Rate this post

Print Friendly