’s-Hertogenbosch, 10 november 2011 – Aranea Grafimedia in Zaandam biedt haar opdrachtgevers een veelzijdig pakket aan grafische dienstverlening. Daarbij speelt het bedrijf al ruim dertig jaar voortdurend in op nieuwe ontwikkelingen. De recente installatie van twee Ricoh Pro C901 productiesystemen past in die strategie, stelt directeur Hans Kingma: “Het zijn echte alleskunners.”

Aranea vat het begrip ‘grafimedia’ breed op. De vroegere scheiding tussen ‘repro’ en ‘offset’ is komen te vervallen. Het Zaanse bedrijf verzorgt prepress, plotten, printen, en drukken, en biedt ook web-to-print en e-mailcampagnes aan. Hans Kingma: “Je moet tegenwoordig een breed pakket aanbieden. Daarom zijn we ook in het scannen gestapt: klanten kunnen bij ons terecht voor complete digitaliseringprojecten waarbij bestaande documenten, zoals bouwtekeningen, worden gescand en opgeslagen.” “Met een mix van producten streven we naar optimale kruisbestuiving: we drukken natuurlijk ook graag de flyers die bij een e-mailcampagne horen”, legt Kingma uit. Dankzij de brede dienstverlening heeft Aranea een gevarieerd klantenbestand opgebouwd: “We bedienen zowel de lokale als de regionale en landelijke markt. En dat doen we met ‘state of the art’ apparatuur, op elk gebied waarin we actief zijn. Door zoveel mogelijk te automatiseren, presteren we met onze 25 medewerkers maximaal.”

Ook de ontwikkelingen op het gebied van grafische printsystemen worden door Aranea op de voet gevolg. Naast de offsetpersen beschikte Aranea al over een viertal printsystemen, in zowel zwart-wit als kleur. “Offset loopt bij ons niet terug, maar printen groeit. Er is wel een duidelijke verandering in de markt gaande van zwart-wit drukwerk naar steeds meer kleur. Om daar zo flexibel mogelijk op in te kunnen spelen, wilden we ons bestaande printerpark vervangen door een productiesysteem dat in snelheid en kwaliteit – in zwart-wit en kleur – voldoet aan de wensen en eisen van ons orderpakket.”

Na een uitgebreide verkenning van de mogelijkheden bij verschillende leveranciers, koos Aranea overtuigd voor de Ricoh Pro C901. “Een echte alleskunner’, verklaart Kingma. Het full colour productiesysteem van Ricoh haalt een snelheid van 90 A4-pagina’s per minuut op media tot 300 g/m2. “Die productiesnelheid blijft constant, in zwart-wit en in kleur, en ook bij dubbelzijdig afdrukken. Bovendien kunnen we alle papiersoorten die we op onze offsetpersen gebruiken ook gewoon op de Ricoh Pro C901 verwerken – het drukwerk komt er net zo strak uit.”

Aranea installeerde direct twee exemplaren van de Ricoh Pro C901: “Daarmee zijn we in staat verschillende orders tegelijkertijd te produceren, maar we kunnen de machines bijvoorbeeld op piekmomenten ook in tandem laten draaien. Bovendien maakt de installatie van twee identieke systemen je minder kwetsbaar – bij eventuele uitval van een systeem kun je toch gewoon doordraaien.” Een belangrijk voordeel voor Aranea is de toegenomen flexibiliteit: “Onze operators hoeven niet langer verschillende productiesystemen te beheersen. En we maken geen onderscheid meer tussen zwart-wit of kleur: we produceren alle printopdrachten op de Ricoh Pro C901. Bovendien kunnen we intern nu beter switchen tussen ‘drukken’ en ‘printen’, zodat we elke opdracht zo efficiënt mogelijk produceren en kosten besparen.”

Hans Kingma is zeer tevreden over de service en ondersteuning door Ricoh: “Die is top.” Ook de printsystemen bewijzen zich in de praktijk: “Ze staan hier nu ruim drie maanden, maar ik heb nog geen monteur nodig gehad.” Met de keuze voor de Ricoh Pro C901 is Aranea Grafimedia – dat op het punt staat te gaan verhuizen – klaar voor de toekomst: “Met onze gecombineerde productiecapaciteit zijn we nu in staat snel op nieuwe groeimogelijkheden in te spelen.”

Rate this post

Print Friendly