BCT, leverancier van documentaire informatievoorziening, workflow en digitalisering, breidt zijn activiteiten uit naar Zweden. Onlangs werd er een contract getekend met het Zweedse bedrijf Comprima dat zich heeft toegelegd op digitale archiefsystemen. Comprima verzorgt de marketing en sales van het document management systeem Corsa in Zweden, maar zal ook de implementatie voor haar rekening nemen. Sveriges Radio Förvaltnings AB (SRF), dat onder andere werkt voor de Zweedse radio-omroep, is de eerste Zweedse klant waar het document management systeem van BCT geïmplementeerd is.

BCT en Comprima kwamen met elkaar in contact bij een project voor de Zweedse radio-omroep SRF. Daar had Comprima het Digital Archive geleverd voor het archiveren en beheren van overeenkomsten met artiesten en de daaraan gekoppelde muziekrechten. Bij de zoektocht naar een nieuw document management systeem met workflow faciliteiten kwam de omroep bij BCT uit, dat zelf op bescheiden schaal in Zweden actief was. De overeenkomst met de SRF werd in 2009 getekend en de software is onlangs geïmplementeerd. Bij de Zweedse radio werken in de beginfase zes gebruikers met Corsa. Dat aantal zal na verloop van tijd uitgebreid worden tot enkele tientallen gebruikers. Uiteraard is er een Zweedstalige versie van de BCT-oplossingen beschikbaar. Op termijn wordt de oplossing van Comprima geïntegreerd met Corsa.

Tijdens de gezamenlijke projectbesprekingen bleek dat de productportfolio’s van BCT en Comprima goed bij elkaar aansloten. “De BCT-oplossingen zijn heel gebruiksvriendelijk, zeer flexibel en eenvoudig te implementeren”, zegt Mats Rynebeld, CEO van Comprima. “De Zweedse markt voor document management systemen wordt gedomineerd door grote ICT-consultancy bedrijven en system integrators, die over het algemeen vrij lange en dus dure implementatietrajecten nodig hebben. Corsa daarentegen kan eenvoudig geïnstalleerd worden en een halve dag training voor de gebruikers volstaat om met het systeem te werken. Volgens ons liggen er dus uitstekende mogelijkheden bij kleine en middelgrote organisaties, die de meerwaarde van een DMS inzien, maar geen omvangrijke budgetten hebben. Het is ook belangrijk dat de oplossingen van BCT voldoen aan het referentiemodel voor Open Archival Information System (OAIS) , dat door de Zweedse overheid is overgenomen.”

Net als BCT zal Comprima zich in eerste instantie vooral richten op lokale overheden, waar ook BCT in Nederland een sterke positie verworven heeft. Comprima heeft in Zweden zo’n veertig gemeenten als klant die gebruik maken van Comprima Digital Archive voor hun GIS-bestanden en bouwtekeningen en levert daarnaast scanapparatuur aan meer dan tachtig gemeenten.

Comprima is gevestigd in het Zweedse stadje Gustavsberg en werd opgericht in 1993. Het bedrijf heeft onder de naam Comprima Digital Archive een eigen softwareoplossing voor het archiveren en toegankelijk maken van diverse soorten bestanden ontwikkeld. De oplossing wordt veel toegepast in de zorgsector voor het opslaan van röntgenfoto’s en scans, maar ook in de bouw, de vastgoedsector en bij overheden voor het opslaan van bouwtekeningen, plattegronden en landkaarten gekoppeld aan bouwprojecten en planningen. Daarnaast levert Comprima een uitgebreid assortiment van scanapparatuur en adviseert het organisaties over digitalisering en het inrichten van digitale archieven. In samenwerking met zusterbedrijf A2D Technology AB, dat scanningdiensten aanbiedt, kan Comprima een compleet digitaal archief opleveren.

Rate this post

Print Friendly