Utrecht – 4 oktober 2011 – Symantec Corp. (Nasdaq: SYMC) heeft de resultaten bekendgemaakt van zijn 2011 State of Cloud Survey. Er is onderzocht hoe ondernemingen zich cloud computing eigen maken en omgaan met de bijbehorende veranderingen in de benadering van beheer van IT. Uit het onderzoek blijkt dat organisaties gemengde gevoelens hebben als het gaat om veiligheid – een meerderheid bestempelt de overgang naar cloud computing als belangrijk aandachtspunt en als een van de belangrijkste doelstellingen. Het onderzoek toont ook aan dat IT-organisaties mogelijk onvoldoende voorbereid zijn op de overgang naar de cloud, omdat bijna de helft van de respondenten zegt dat hun IT-personeel hier op dit moment nog niet klaar voor is.

“Deze onderzoeksresultaten versterken wat onze klanten ons vertellen. Veiligheid is een van hun grootste zorgen als het gaat om overstappen naar de cloud”, zegt Erik van Veen, Senior Manager Technical Sales Organisation bij Symantec Nederland. “Om vertrouwen te krijgen in de cloud, moeten IT-organisaties maatregelen nemen om te zorgen dat ze dezelfde zichtbaarheid van en controle over hun informatie en applicaties hebben, of ze zich nu in de cloud bevinden of binnen hun eigen infrastructuur.”

Het onderzoek richt zich op verschillende vormen van cloud computing inclusief Public en Private Software-as-a-Service, Hybrid Infrastructure of Platform-as-Service, evenals Public en Private Infrastructure of Platform-as-a-Service.

Organisaties verdeeld over veiligheid
Uit het onderzoek blijkt dat organisaties flink van mening verschillen als het gaat om veiligheid – door het als belangrijk doel en als een essentieel aandachtspunt bij overgang naar de cloud te bestempelen. Zevenentachtig procent van de respondenten is ervan overtuigd dat het verplaatsen naar de cloud geen invloed heeft op hun veiligheid of deze daadwerkelijk verbetert. Echter, veiligheid voor cloud-omgevingen is ook een grote zorg voor deze organisaties, die potentiële risico’s noemen als malware, diefstal door hackers en verlies van vertrouwelijke gegevens.

“Bij cloud computing hangt alles af van hoe je data beveiligt”, aldus de CTO van een klein technologiebedrijf. “Als er geen beveiliging is, heeft een overgang naar de cloud geen enkele zin.”

IT-personeel is nog niet helemaal klaar voor de cloud
Ondanks dat veel organisaties het sterk overwegen, geeft een groot deel van hen aan nog niet klaar te zijn voor de overgang naar de cloud. De minderheid van de respondenten (tussen de 15 en 18 procent) vindt dat hun personeel uitstekend voorbereid is op de overgang naar de cloud. Bijna de helft van de respondenten zegt dat hun IT-personeel hier op dit moment nog niet klaar voor is.

Een oorzaak van deze onvoorbereide status is het gebrek aan ervaring, aangezien slechts 25 procent van de IT-teams ervaring heeft met cloud computing. Als gevolg daarvan roepen de meeste organisaties op dit moment de hulp in van externe resources. Bij het inzetten van een hybride infrastructuur of platform-as-a-service, zegt ongeveer 3 op de 4 respondenten dat ze zich wenden tot onafhankelijke consultants, value added resellers (VAR’s), vendor professional services organizations of system integrators.

Slechts enkeling helemaal over naar de cloud
Veel organisaties hebben het over de overgang naar de cloud en 75 tot 81 procent bespreekt in ieder geval alle vormen van de cloud. Uit het onderzoek blijkt een grote belangstelling voor cloud services. Drieënzeventig procent van de respondenten gebruikt een type cloud service of overweegt dit. Security-diensten zijn het meest in trek. De bedrijven die het meest gebruik maken van cloud services gebruiken onder andere e-maildiensten (zoals beheer of veiligheid), security management en web- en IM-beveiliging.

Weinigen hebben echter de volledige overstap naar de cloud gemaakt. Minder dan 20 procent geeft aan gebruik te maken van alle cloud services die onderdeel uitmaakten van het onderzoek. Ongeveer 1 op de 4 organisaties bevindt zich momenteel in een implementatiefase. Ongeveer tweederde zit nog steeds in een vroegtijdig discussiestadium, proefperiode of overweegt in het geheel geen overgang naar de cloud.

Realiteit strookt niet met verwachtingen
Het onderzoek toont aan dat organisaties die cloud-technologieën hebben geïmplementeerd, niet de resultaten en voordelen zien die ze op voorhand verwacht hadden. Achtentachtig procent had verwacht dat de cloud hun IT-flexibiliteit zou verbeteren, maar slechts 47 procent geeft aan dat dit daadwerkelijk het geval is. Resultaten vielen ook tegen op het gebied van disaster recovery, efficiency, lagere operationele kosten en betere beveiliging.

Aanbevelingen

  • Neem het voortouw in het omarmen van cloud computing. IT moet een proactieve rol aannemen in het omarmen van de cloud. Te veel IT-organisaties hebben vandaag de dag een langzame, methodische, conservatieve benadering van de overgang naar de cloud. Als een IT-expert, moet je controle houden over belangrijke aspecten zoals beveiliging, beschikbaarheid en kosten. Dat is moeilijk als medewerkers niet de juiste training en voorbereiding krijgen.
  • Stel informatie- en de applicatielagen in. Niet alle gegevens en applicaties zijn even waardevol. Maak een analyse en verdeel de informatie en toepassingen in tiers om te bepalen wat geschikt is om te verplaatsen naar de cloud.
  • Beoordeel  risico’s en maak een passend beleid. Zorg ervoor dat kritieke informatie alleen toegankelijk is voor geautoriseerde gebruikers en dat kritieke informatie het bedrijf niet verlaat. Ook is het van belang dat cloud-leveranciers aan jouw compliance-eisen voldoen. Evalueer tot slot mogelijke cloud-leveranciers voor operationele kwesties, zoals hoge beschikbaarheid en disaster recovery-capaciteiten.
  • Ga gelijk aan de slag. Je hoeft niet een alles-of-niets-aanpak te hebben als het gaat om cloud computing. Gebruik maken van cloud-diensten is een goede eerste stap naar de overgang naar de cloud. Hoewel de voorbereiding op het verplaatsen van bedrijfskritieke applicaties even kan duren, kun je direct beginnen met eenvoudigere toepassingen en diensten.

Symantec’s 2011 State of Cloud Survey
Symantec’s 2011 State of Cloud Survey richt zich op verschillende vormen van cloud computing inclusief Public en Private Software-as-a-Service, Hybrid Infrastructure of Platform-as-Service, evenals Public en Private Infrastructure of Platform-as-a-Service. De bevindingen zijn het resultaat van onderzoek dat Applied Research heeft uitgevoerd in april-juli 2011. Respondenten bestonden uit IT- en C-level professionals die verantwoordelijk zijn voor computers, netwerken en technologische middelen bij zowel het MKB als grote organisaties. Dit is een van de grootste cloud-onderzoek in zijn soort met bevindingen op basis van 5.300 reacties uit 38 landen wereldwijd.

Bronnen

  • 2011 Virtualization and Evolution to the Cloud Survey
  • 2011 State of Cloud Survey
  • Slideshare Presentation
  • Blog
Rate this post

Print Friendly