’s-Hertogenbosch, 22 augustus 2011 – Drukkerij Zalsman kent een lange grafische geschiedenis. Door strategisch te kiezen voor groei slaagt de drukkerij er ook de afgelopen jaren in voortdurend de opgaande lijn vast te houden. De recente installatie van een NexPress SX3900 digitale drukpers door Ricoh in Zwolle is onderdeel van die strategie, vertelt directeur Hugo Verlind: “Je moet je blijven onderscheiden en je klanten meer mogelijkheden bieden.”

Drukkerij Zalsman, onderdeel van Zalsman Grafische Bedrijven, besloot in 2010 aanvankelijk niet te investeren in digitaal printen, geeft Verlind toe: “Met ons moderne persenpark opereerden we al zeer competitief op de markt voor kleine oplages. En eigenlijk waren we nog niet overtuigd van de afdrukkwaliteit van digitale printsystemen.” Met de overname van de Thieme drukkerij in Zwolle, eind vorig jaar, haalde Zalsman echter ook een breder en internationaal klantenpakket en een aanzienlijk printvolume in huis: “Toen zijn we de markt toch eens verder gaan verkennen. Ook bij onze bestaande opdrachtgevers neemt de belangstelling voor bijvoorbeeld personalisatie van drukwerk toe – en dat lukt op een drukpers natuurlijk niet. Dat biedt ons dus interessante toekomstmogelijkheden.”

Frans Selles, ICT manager bij Zalsman, kreeg van de directie ‘carte blanche’ bij het selecteren van de beste oplossing. “We hebben goed gelet op de samenstelling van het bestaande orderpakket, maar ook gekeken naar de mogelijkheden om ons te onderscheiden van andere aanbieders. Kwaliteit staat uiteraard bovenaan, maar bijvoorbeeld ook het maximale drukformaat speelt een belangrijke rol. De introductie van de NexPress SX3900, met een aantal belangrijke vernieuwingen, sloot precies aan op ons wensenlijstje. We kunnen nu bijvoorbeeld op een formaat van 36 bij 66 cm printen – ideaal voor drieluikfolders. En deze machine kan vrijwel alle substraten aan: gestreken en ongestreken – net als onze offsetpersen.”

Verlind ziet nog meer overeenkomsten tussen de NexPress en het bestaande persenpark: “Wij bellen geen monteur als we op een offsetpers een rubberdoek moeten vervangen. En zo werkt het ook op de NexPress, dankzij de ORC’s – onderdelen die de operator zelf kan vervangen. Natuurlijk hechten we groot belang aan de professionele ondersteuning die Ricoh ons levert, maar het is prettig als je tijdens de productie niet steeds afhankelijk bent van de leverancier.” Selles benadrukt bovendien nog de bijzondere mogelijkheden van de vijfde toren op de NexPress: “Daarmee kunnen we niet alleen direct een beschermlaag op het drukwerk aanbrengen, maar bijvoorbeeld ook een extra kleur toevoegen.”

De keuze voor de NexPress SX3900 is mede gebaseerd op het perspectief dat zowel de NexPress als leverancier Ricoh aan Zalsman bieden, verklaart Hugo Verlind: “Ook zij blijven groeien door innovatie. Ik voorzie een sterk toenemende interesse voor de mogelijkheden die deze techniek biedt, met name bij onze creatieve opdrachtgevers. Wij hebben nu alle kennis en techniek in huis om onze klanten er volop van te laten profiteren en ik verwacht dan ook dat de NexPress zich hier op korte termijn volledig zal bewijzen. Daarmee leggen we samen de basis voor de toekomst.”

De uitbreiding van de technische mogelijkheden biedt Zalsman ook de gelegenheid de goede relatie met Ricoh verder te intensiveren. Verlind: “We werken al jaren als grafische partner en leverancier voor Ricoh. Dankzij de NexPress kunnen we nu in een breder aanbod voorzien, ook buiten ons bestaande portfolio.” Sander Sondaal (Country Coordinator Production Printing Ricoh) licht het partnerschap toe: “Ricoh streeft ernaar om bij strategische relaties haar positie op het gebied van Managed Document Services te maximaliseren. We bieden bijvoorbeeld Outsourcing Services aan, waarbij we ook samenwerken met geselecteerde grafische partners. Dankzij het partnerschap met Zalsman, waarbij Zalsman namens Ricoh drukwerk produceert, zijn we in staat voor alle betrokken partijen toegevoegde waarde te creëren.”

Rate this post

Print Friendly